Zgradba poljskega ustavnega sodišča v Varšavi. Foto: EPA
Zgradba poljskega ustavnega sodišča v Varšavi. Foto: EPA

Konkretno gre za določbe v evropskih dogovorih, s katerimi Evropska komisija utemeljuje pravico do soodločanja pri vprašanjih, povezanih s pravno državo.

Gre za prvo tovrstno odločitev, ki bi lahko pod vprašaj postavila članstvo te države v Evropski uniji, ugotavlja francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev poljskega sodišča bi lahko še dodatno otežila odnose med Varšavo in Brusljem. Bruselj zaradi spora zadržuje več milijard evrov pomoči za okrevanje po pandemiji covida-19, poroča Deutsche Welle.

Predsednica ustavnega sodišča Julia Przylebska je naštela več členov evropskih dogovorov in listin, ki so po mnenju sodišča v nasprotju s poljsko ustavo in pri katerih evropske institucije delujejo preko svojih pristojnosti. 12 poljskih ustavnih sodnikov je podprlo odločitev, dva sta ji nasprotovala.

"Poskus Sodišča EU-ja, da se vključi v poljske pravne mehanizme, krši /.../ pravila, ki dajejo prednost ustavi, in pravila, ki spoštujejo suverenost med procesom evropskega povezovanja," piše v sodbi po poročanju Deutsche Welle (DW).

"Pogodba EU-ja je v poljskem pravnem sistemu podrejena ustavi, in tako kot kateri koli del poljskega pravnega sistema, mora biti v skladu z ustavo," je sporočil ustavni sodnik Bartlomiej Sochanski.

Proevropski protestniki pred poljskim ustavnim sodiščem. Foto: Reuters
Proevropski protestniki pred poljskim ustavnim sodiščem. Foto: Reuters

Pred sodiščem proevropski protestniki

Pred sodiščem se je zbralo nekaj deset protestnikov, ki so mahali z evropskimi zastavami in vzklikali "sramota" in "izdajalci".

Poljska vlada: Ustavno pravo je nad drugimi viri prava

Govorec poljske vlade Piotr Muller je pozdravil odločitev sodišča, saj da potrjuje, da je "ustavno pravo nad drugimi viri prava". Je pa dodal, da odločitev ne vpliva na tiste dele, kjer so pristojnosti EU-ja določene z dogovori, med drugim pravila konkurenčnosti, trgovanja in varovanja potrošnikov.

"Na Poljskem je najvišji pravni akt ustava, in vsi evropski predpisi, ki veljajo na Poljskem, morajo biti v skladu z ustavo," je po razglasitvi sodbe dejal vodja stranke PiS Jaroslaw Kaczynski. "To velja tudi za sodstvo, in Evropska unija tu nima besede," je dejal novinarjem.

Bruselj: Odločitev poljskega sodišča zelo skrb vzbujajoča

Evropska komisija je v prvem odzivu sporočila, da je odločitev poljskega ustavnega sodišča zelo skrb vzbujajoča. Poudarili so, da ima evropsko pravo primarnost nad nacionalnim, in dodalo, da so vse odločitve Sodišča EU-ja zavezujoče.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je zagotovil, da bo Bruselj uporabil vsa orodja, da zagotovi primarnost evropskega prava na Poljskem. Dodal je, da mora še podrobneje proučiti odločitev poljskega sodišča, kljub temu pa se Evropska komisija ne bo zadrževala glede uporabe svojih pristojnosti v okviru dogovorov EU-ja, da varuje evropsko pravo.

Poljski premier pozval ustavno sodišče, naj preuči odločitev Sodišča EU-ja

Poljski premier Mateusz Morawiecki je letos poljsko ustavno sodišče pozval, naj preuči, ali ima evropsko pravo prednost pred poljskim nacionalnim pravom. Poljsko ustavno sodišče je sicer večkrat preložilo odločanje o tem.

Sodišče EU-ja je sicer marca letos ugotovilo, da bi lahko postopek imenovanja poljskih vrhovnih sodnikov predstavljal kršitev evropskega prava.

Sodišče EU-ja je končno odločitev o tem prepustilo pristojnemu poljskemu sodišču.

Če bo to dejansko ugotovilo kršitve prava Unije, mu načelo primarnosti evropskega prava nalaga, da Poljska ne izvede oz. razveljavi sporne pravosodne reforme.

Poljski poslanci so na podlagi te odločitve sodišču Unije očitali, da je preseglo svoje pristojnosti in kršilo pogodbe EU-ja.

Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da to spodkopava vladavino prava.