Zambijski predsednik je v boju proti koleri uvedel vrsto ukrepov, kot je zaprtje javnih prostorov, ki ne dosegajo higienskih standardov. Foto: Reuters
Zambijski predsednik je v boju proti koleri uvedel vrsto ukrepov, kot je zaprtje javnih prostorov, ki ne dosegajo higienskih standardov. Foto: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da se je epidemija začela konec septembra. Oktobra so že menili, da je zamrla, saj je tedensko zbolelo le še pet ljudi. Vendar je bolezen znova izbruhnila konec novembra, ko so našteli 136 okužb na teden.

Izbruh je bil prvotno omejen na gosto poseljene dele Lusake, kjer slabe sanitarne razmere omogočajo prenos, vendar se je bolezen zdaj razširila tudi na območja z nizko gostoto poseljenosti, je sporočil tiskovni predstavnik predsednika Amos Chanda.

"V zadnjih dveh tednih so trije trgovci na trgu Soweto umrli zaradi kolere, 18 pa jih trenutno vpisujejo v centre za zdravljenje kolere," je dejal Chanda. Soweto je največji zambijski trg, ki je dobil ime po mestu v Južni Afriki.

Predsednik je globoko zaskrbljen zaradi napredovanja epidemije in je zato pozval obrambne sile, da se pridružijo drugim prebivalcem in temeljito očistijo Lusako. Izbruh je bil prvotno povezan z onesnaženo vodo iz plitvih vrtin, vendar so preiskave pokazale, da se kolera širi predvsem prek okužene hrane.

Zaprtje javnih prostorov
Vsi trgi, bari, restavracije in drugi javni prostori, ki predstavljajo tveganje nadaljnjega prenosa kolere, bodo zaprti, dokler ne bodo dosegli higienskih standardov, je še sporočil tiskovni predstavnik predsednika.

Kolera se širi z zaužitjem fekalne snovi in ​​povzroči akutno vodno drisko. Bolezen se lahko zdravi z rehidracijo, vendar se izjemno hitro širi in je lahko smrtonosna v nekaj urah, če se ne zdravi.