Povprečna cena kokaina je v Evropi v zadnjih 20 letih padla za kar 51 odstotkov. Foto: EPA
Povprečna cena kokaina je v Evropi v zadnjih 20 letih padla za kar 51 odstotkov. Foto: EPA

Raziskava Mednarodnega centra za znanost in politike na področju mamil je bila objavljena v britanski znanstveni reviji British Medical Journal Open. Temelji na podatkih sedmih različnih mednarodnih vladnih programov za nadzor mamil, ki so upoštevali najmanj deset let podatkov o ceni in čistosti kanabisa, kokaina in različnih opiatov, tudi heroina.

V poročilu je napisano, da so cene mamil med letoma 1990 in 2010 padle, čistost in moč mamil pa sta se povečali. V Evropi je na primer povprečna cena za opiate in kokain padla za kar 74 oz. 51 odstotkov. Kot poroča BBC, so v poročilu zapisali tudi, da je v več delih sveta porasla količina kokaina, heroina in kanabisa, ki so ga zajeli organi kazenskega pregona.

Boj proti zlorabi mamil mora potekati drugače
Raziskava je pokazala, da je vojna proti mamilom, kot je zastavljena trenutno, neuspešna, zato avtorji raziskave predlagajo, da bi se proti zlorabi mamil namesto s kazenskim preganjanjem borili z delno dekriminalizacijo in strogo kazensko regulacijo nekaterih mamil, s problemom pa bi se morali začeti ukvarjati kot z vprašanjem javnega zdravja in ne kot s kriminalnim vprašanjem.

Večina državnih strategij za nadzor nezakonitih mamil se je osredotočala na kazenski pregon kljub številnim pozivom k preučitvi drugih možnih pristopov, kot sta dekriminalizacija in stroga zakonska regulacija. Raziskava se konča z ugotovitvijo, da "rezultati kažejo na to, da so poskusi nadzorovanja globalnega trga nezakonitih mamil prek kazenskega pregona neuspešni". Avtorji dodajajo, da je nujno potreben premik od režima prepovedovanja k sistemu zakonite regulacije.

Globalni trg mamil vreden 259 milijard letno
Urad Združenih narodov za boj proti drogam in kriminalu (UNODC) je sicer v poročilu leta 2011 vrednost globalnega trga nezakonitih drog ocenil na najmanj 259 milijard evrov letno.