Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je poudaril, da bo imel na podlagi uredbe o uvedbi covidnega potrdila, o kateri bodo poslanci danes glasovali, vsak državljan EU-ja zakonsko pravico do pridobitve evropskega digitalnega potrdila, če je bil cepljen, ima negativen izvid testa ali je prebolel covid-19.

Potrdilo bo brezplačno, skupni okvir pa bo državam članicam omogočil izdajanje potrdila, ki ga bodo morali sprejeti po vsej Evropi. Države imetnikom potrdila ne bodo mogle naložiti dodatnih omejitev pri potovanjih, razen če je to zaradi zaščite javnega zdravja upravičeno.

Vprašanje varstva podatkov je bilo v pogajanjih med Svetom EU in Evropskim parlamentom eno ključnih, glede katerega so se porajali številni pomisleki. Reynders je ponovil stališče Evropske komisije, da potrdilo zagotavlja zelo visoko raven zaščite podatkov.

Čeprav se bo uredba začela uporabljati s 1. julijem, tehnični sistem za varno preverjanje covidnih potrdil na ravni EU-ja že deluje in dobro napreduje. Komisar je ob tem postregel s podatkom, da je covidno potrdilo doslej prejelo že več kot milijon ljudi.

Današnje glasovanje o covidnem potrdilu v Evropskem parlamentu je "pomemben mejnik", s potrdilom bodo državljani imeli praktično orodje, s katerim bodo lahko varno potovali to poletje, je še dejal.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je zatrdil, da bodo morale vse države članice sprejeti digitalne covidno potrdilo. Foto: Reuters
Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je zatrdil, da bodo morale vse države članice sprejeti digitalne covidno potrdilo. Foto: Reuters

Poslanci so v nadaljevanju razprave večinoma pozdravili uvedbo potrdila in se strinjali z njegovo koristnostjo. Potrdilo bo omogočilo "vrnitev v normalno življenje" in prosto gibanje znotraj Unije, pripomoglo bo tudi h gospodarskemu okrevanju, zlasti v turizmu, ki je med pandemijo utrpel hudo krizo, so menili.

Bodo vse države pripravljene do 1. julija?

Jeroen Lenaers iz Evropske ljudske stranke (EPP) je pozdravil uvedbo potrdila, ki bo omogočilo odpravo omejitev prostega gibanja. EU je glede na kaotične razmere v preteklih mesecih moral pokazati "svojo dodano vrednost in jo tudi je – s sprejetjem preproste, varne in dostopne rešitve za vse Evropejce v rekordnem času", je dejal. Ob tem je treba zagotoviti, da bodo vse države članice do 1. julija pripravljene na uvedbo potrdila. Zato je Evropsko komisijo pozval, naj nadaljuje prizadevanja in pomaga članicam, če je to potrebno. Evropski državljani si želijo predvidljivosti na notranjih mejah in pa tega, da se jim vnovič omogoči prosto gibanje to poletje, je še menil.

"Evropejci si obupno želijo vrnitve svobode," je poudarila tudi Sophie in 't Veld iz vrst liberalcev (Renew). Po njenem mnenju ni bil virus tisti, ki jim je odvzel pravico do prostega gibanja v Evropi, ampak "krpanka nacionalnih pravil" 27 držav članic. Do kolikšne mere bo covidno potrdilo dejansko odprlo meje v EU-ju, bo odvisno od držav članic in njihove volje, da harmonizirajo nacionalne in sprejmejo skupni evropski pristop. Ob tem je bila kritična do različnih obstoječih ureditev v posameznih državah, ki jih je opisala kot "špagete pravil in uredb".

Vprašanje varstva podatkov in diskriminatornosti

Več poslancev je v razpravi izrazilo pomisleke glede uvedbe covidnega potrdila, pri čemer so izpostavili predvsem vprašanje varstva podatkov in diskriminatornosti. Pri slednjem so poudarjali, da potrdilo ne sme biti edina rešitev za prosto gibanje ljudi čez meje. Prav tako ne bi smeli diskriminirati ljudmi na podlagi cepiv, ki so jih prejeli.

Evropski parlament in Svet EU sta začasni dogovor o vzpostavitvi covidnega potrdila po trdih pogajanjih dosegla 20. maja. Poslanci bodo o potrdilu glasovali drevi in ga po pričakovanjih tudi potrdili. Rezultate glasovanja bodo objavili v sredo. Po potrditvi še v državah članicah naj bi potrdilo 1. julija uveljavili v celotni Uniji. Veljalo bo eno leto.

Evropski parlament naj bi potrdil uvedbo covidnega potrdila