Evropski parlament je na plenarnem zasedanju prižgal zeleno luč za začetek pogajanj o covidnem potrdilu med članicami, parlamentom in komisijo. Foto: EPA
Evropski parlament je na plenarnem zasedanju prižgal zeleno luč za začetek pogajanj o covidnem potrdilu med članicami, parlamentom in komisijo. Foto: EPA

Člani parlamenta so na srednem glasovanju na zasedanju v Bruslju dali zeleno luč svojim pogajalskim izhodiščem na podlagi predloga Evropske komisije o uvedbi digitalnega zelenega potrdila s 540 glasovi za, 119 proti in 31 vzdržanimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evroposlanci pozvali k usklajenemu izgonu ruskih diplomatov

Evropski poslanci so v luči diplomatskega spora med Rusijo in Češko države članice Evropske unije pozvali k usklajenemu izgonu ruskih diplomatov. V sprejeti resoluciji so poleg tega znova pozvali k brezpogojni izpustitvi opozicijskega politika Alekseja Navalnega in izrazili zaskrbljenost zaradi krepitve ruskih sil ob meji z Ukrajino.

Evroposlanci so resolucijo podprli s 569 glasovi za, 67 proti, 46 pa se jih je glasovanja vzdržalo, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Evropska komisija je sredi marca predlagala zakonodajo za uvedbo omenjenega covidnega potrdila, ki naj bi začela veljati z junijem in bi poleti državljanom članic Evropske unije znova omogočila svobodo gibanja znotraj povezave. Sredi aprila so države članice Portugalski kot predsedujoči Svetu EU-ja dale mandat, da se s parlamentom pogaja o implementaciji predloga.

Evropski parlament je tudi podprl stališče v predlogu komisije, da bi to potrdilo dobili tudi državljani EU-ja, ki bivajo v tretjih državah, s 540 glasovi za, 80 proti ter 70 vzdržanimi.

Parlament: Potrdila ne smejo biti potovalni dokument

Evropski poslanci so poudarili, da je treba v Uniji zagotoviti univerzalne, dostopne, hitre in brezplačne teste na okužbo z novim koronavirusom, da bi olajšali svobodo gibanja. Prav tako države članice osebam s covidnim potrdilom ne smejo odrediti karantene in testiranja, ko to ni nujno. Po njihovi oceni se ta potrdila tudi ne bi smela obravnavati kot potovalni dokument.

Po zeleni luči Evropskega parlamenta se lahko začnejo medinstitucionalna pogajanja, t. i. trialog med parlamentom, komisijo in Svetom EU-ja. Evropski parlament se je sicer že marca strinjal, da bodo vprašanje obravnavali po hitrem postopku, kar bo omogočilo pospešitev pogovorov. Portugalsko predsedstvo želi doseči dogovor s parlamentom v maju, tako da bi potrdila začela veljati v juniju.

Von der Leyen: "Ključen korak do svobodnega potovanja."

Didier Reynders se veseli, da lahko
Didier Reynders se veseli, da lahko "rešimo poletje". Foto: EPA

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju sprejem stališča parlamenta o potrdilu označila kot "ključen korak do svobodnega in varnega potovanja to poletje". Turizem in potovanja sicer prispevajo okoli 10 odstotkov bruto domačega proizvoda Evropske unije, še navaja AFP. Zdaj se pogajanja s portugalskim predsedstvom lahko začnejo," je dodala predsednica ter zagotovila, da bo komisija pomagala pri njihovem hitrem končanju.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je sprejem izhodišč v parlamentu označil za korak, s katerim je EU bliže cilju, da omogoči Evropejcem to poletje varno potovanje z minimalnimi omejitvami.

V izjavi za portugalsko tiskovno agencijo Lusa je izrazil prepričanje, da "lahko rešimo poletje, zagotovimo, da se bodo lahko ljubljeni in družine ponovno združili in podjetja lažje poslovala". Poudaril je, da mora biti potrdilo učinkovito, vsem dostopno ter v skladu s temeljnimi pravicami.

Enotno potrdilo po vsej Uniji

Komisija predlaga, da bi bilo brezplačno potrdilo v digitalni ali papirnati obliki ter da bo imelo svojo kodo QR, ki bo omogočala njegovo branje in preverjanje po vsej Uniji. Informacije bi bile napisane v jeziku države izdajateljice in v angleščini. Države članice bodo odločile o njegovi uporabi oziroma o tem, ali bodo za imetnike potrdila odpravile omejitve gibanja, kot so dodatni testi na okužbo in karantena.

Poslanci potrdili vzpostavitev evropskega obrambnega sklada

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju odobril vzpostavitev evropskega obrambnega sklada, ki bo imel 7,9 milijarde evrov sredstev v okviru prihodnjega večletnega finančnega okvira za obdobje 2021-2027. Gre za pomemben korak pri krepitvi vojaškega sodelovanja med 27 članicami.

Sredstva bodo v prihodnjih sedmih letih porabili za skupne raziskave in razvojne projekte, katerih cilj bo izboljšanje evropske obrambe. Pri tem bodo do osem odstotkov sredstev namenili za nove "prelomne tehnologije". Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je v razpravi izpostavil, da mora biti unija "vse bolj sposobna svojo varnost vzeti v svoje roke in biti varnostna igralka na svetovnem prizorišču". Evropski obrambni sklad je izpostavil kot bistven gradnik pri povečanju neodvisnosti Evrope.

Do dogovora o vzpostaviti sklada je prišlo, odkar Francija vodi prizadevanja za vzpostavitev "strateške avtonomije" EU z utemeljitvijo, da so pandemija covida-19, naraščajoči vpliv Rusije ter grožnje bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa evropskim zaveznicam pokazale, da mora biti Evropa sposobna sama poskrbeti za svojo obrambo.