Kante za olje v nosilnih stebrih so bile verjetno razlog, da se je v potresu zrušila 16-nadstropna stanovanjska zgradba. Foto: Reuters
Kante za olje v nosilnih stebrih so bile verjetno razlog, da se je v potresu zrušila 16-nadstropna stanovanjska zgradba. Foto: Reuters

Očitno so bile kante olja za kuhanje uporabljene kot gradbeni material za "zalivanje betonskih stebrov" 16-nadstropne stanovanjske stolpnice v mestu Tainan, piše BBC.
Pristojne oblasti so po odkritju določile skupino gradbenih inženirjev, ki bo preučila, zakaj se je zgradba, ki je bila zgrajena pred dvema desetletjema, zrušila v petkovem potresu, ki je stresel jug Tajvana, a odgovor je verjetno predvidljiv.

Zaradi pločevink olja za kuhanje v nosilnih stenah se je leta 1999 v potresu z močjo 7,3 v Tajvanu prav tako zrušila še ena zgradba. Takrat je umrlo 2.400 ljudi.

38 mrtvih, najmanj 100 pogrešanih
Po zdajšnjih podatkih je v petkovem potresu umrlo 38 ljudi, pogrešanih je najmanj sto. Reševalci se bojijo, da bi bili lahko zasuti prav pod omenjeno stolpnico, ki se je ob potresu z močjo 6,4, zrušila.
Reševalci so izpod ruševin danes rešili tri ljudi, tudi osem let staro deklico. Moškega so reševali več kot 20 ur, saj je imel v ruševinah ujeto nogo. Žensko pa so našli, ko so slišali njene klice na pomoč. Žal je bilo prepozno za njeno družino - moža in otroka so našli mrtva, še pet članov družine naj bi bilo zasutih v ruševinah.