Foto:
Foto:
Pravoslavni duhovniki ob božiču v Srbiji.

Patriarh ruske Pravoslavne cerkve Aleksej II. je v torek zvečer ob pravoslavnem božiču vernikom čestital in jim zaželel miru, veselja, ljubezni ter dobrega zdravja.

Nato je Aleksej II. opolnoči daroval tudi mašo v cerkvi Kristusa Odrešenika v bližini Kremlja v Moskvi. Ruski predsednik Vladimir Putin pa se je polnočne maše udeležil v mestu Suzdal, kjer je trenutno na počitnicah.

V Betlehemu prazne ulice
V Betlehemu so bile ulice ob prazniku dokaj prazne. V baziliko Kristusovega rojstva v Betlehemu na Zahodnem bregu je na večer pred božičem prispelo nekaj tisoč romarjev. V mestu sicer veljajo poostreni varnostni ukrepi. Palestinskemu voditelju Jaserju Arafatu tudi letos, tako kot ob katoliškem božiču, niso dovolili, da bi se udeležil polnočnice v baziliki Kristusovega rojstva. Po krščanskem verovanju se je v Betlehemu rodil Jezus Kristus.

V Srbiji ob božiču poudarili pomen Kosova
Patriarh srbske Pravoslavne cerkve Pavle se je v božični poslanici obrnil na mlade in jih pozval, naj ne pozabijo in izgubijo Kosova kot zibelke srbstva. Patriarh Pavle je sicer slovesno polnočnico daroval v zgodovinskem patriarhatu v Peči na zahodu Kosova. Od Unmika in mirovnih sil Kforja pa je zahteval boljše varstvo cerkva na Kosovu.

Pravoslavna cerkev ni priznala koledarja, ki ga je leta 1582 uvedel papež Gregor XIII., znanega kot gregorijanski koledar, zato pravoslavni verniki božič, dan Kristusovega rojstva, v nasprotju s katoliki praznujejo 7. januarja.