Po navedbah agencije bo ta "nesorazmerna poteza" resno ovirala njeno delo v državi. Iz Irana so pred tem sporočili, da je to povračilni ukrep zaradi "političnih zlorab" nekaterih zahodnih držav.

Po navedbah iranskih medijev in zahodnih diplomatov se odločitev nanaša na osem inšpektorjev iz Francije in Nemčije, zaradi česar so v Bruslju izrazili zaskrbljenost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Posebej skrb vzbujajoč je neposreden in resen vpliv te odločitve na zmožnost agencije, da izvaja svoje dejavnosti preverjanja, ki vključujejo spremljanje izvajanja skupnega celovitega akcijskega načrta (JCPOA)," je sporočil EU in Teheran pozval, naj vnovič preuči svojo odločitev.

Iransko zunanje ministrstvo je pred tem v soboto sporočilo, da je to povračilni ukrep zaradi "političnih zlorab" ZDA, Francije, Nemčije in Velike Britanije. Zadnje tri države so v četrtek napovedale podaljšanje sankcij proti islamski republiki zaradi njenega jedrskega programa, saj naj Teheran ne bi spoštoval sporazuma iz leta 2015.

Omenjene štiri velesile so skupaj z Rusijo in Kitajsko s sporazumom iz leta 2015 Iranu v zameno za omejitev jedrskega programa ponudile omilitev in poznejšo odpravo sankcij. To naj bi se v skladu s sporazumom zgodilo sredi oktobra. Ker pa Iran ne spoštuje svojih jedrskih zavez, bodo sankcije še veljale.

ZDA so pod vodstvom nekdanjega predsednika Donalda Trumpa leta 2018 enostransko odstopile od sporazuma, uradno znanega kot skupni celoviti načrt ukrepanja (JCPOA). Enostranski odstop ZDA in vnovična uvedba ostrih gospodarskih sankcij sta Iran spodbudila, da je začel opuščati svoje zaveze.

Leta 2015 so se namreč oblasti v Teheranu zavezale, da bodo drastično omejile bogatenje urana in agenciji IAEA dovolile inšpekcijske preglede svojih jedrskih lokacij.