"Pred obiskom Generalne skupščine smo na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) sklenili, da bomo opravljali pogovore s tistimi državami, od koder izhajajo težave, s katerimi se srečuje EU, hkrati pa lahko pljusknejo na naš politični prostor. To je predvsem vprašanje migracij," je dejal Logar na pogovoru s slovenskimi dopisniki v New Yorku.

Povedal je, da ima v New Yorku na programu 15 dvostranskih srečanj s kolegi iz tujih držav.

"Zato smo opravili sklop bilateralnih srečanj z državami severa Afrike, kjer je zaradi primanjkljaja gospodarskega razvoja tudi večji migracijski potencial. Slovenija doslej ni imela tesnejših odnosov s temi državami, v pogovorih smo se zavezali za poglobitev odnosov na najvišji mogoči ravni," je dejal.

Dodal je, da so se glede na prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja pogovarjali tudi z državami vzhodnega partnerstva in državami, ki mejijo na Afganistan. "Predvsem zaradi ambicij EU-ja, da s temi državami vzpostavi poseben dialog, s katerim bi lahko omejil morebitni večji val migracij," je dejal.

Opravil je tudi pogovore z ministri iz držav Zahodnega Balkana, kjer se je osredotočil na dialog med Beogradom in Prištino.

Logar se je v New Yorku doslej med drugim srečal s kolegi in kolegicami iz Armenije, Moldavije, Libije, Kosova, Pakistana ter namestnico državnega sekretarja ZDA Wendy Sherman. Ta je pogovor označila za zelo produktivnega. Udeležil se je tudi okrogle mize o razmerah v Afganistanu in virtualne 10. ministrske konference Skupnosti demokracij.

Slovenija izvoljena v Svet guvernerjev pri IAEA-ju

Logar je izrazil zadovoljstvo, da je bila Slovenija že četrtič izvoljena v Svet guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). "Dovolj članic smo prepričali, da bomo dejavno sodelovali v IAEA-ju, kar je še posebej pomembno ob potrebi po vrnitvi k iranskemu jedrskemu sporazumu," je dejal.

Ministri EU-ja v zadevi AUKUS podpirajo Francijo

Dogajanje na ZN-u je minilo tudi v znamenju napetosti med ZDA in Francijo zaradi novega zavezništva med ZDA, Združenim kraljestvom ter Avstralijo v indijsko-pacifiški regiji, zaradi katerega je Francija izgubila dober posel s prodajo podmornic Avstraliji.

Logar je dejal, da so o tem podrobno govorili na začetku tedna na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU-ja, kjer je Francija predstavila dogajanje. Ministri so izrazili podporo Franciji in poudarili pomen partnerskega sodelovanja z ZDA.

Afganistan in talibani: Pomembno, da nobena država EU-ja ne izstopa

Glede Afganistana je Logar poudaril, da je pomembno, da nobena država EU-ja ne izstopa glede odnosov s talibanskim režimom. Merila za sodelovanje so uskladili na Brdu pri Kranju, je povedal.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je v svojem govoru dejal, da je svet na robu prepada in gre v napačno smer. Na vprašanje, ali ima sam podoben občutek, je Logar odvrnil, da ga, če bi menil tako, ne bi bilo v New York, da opravi 15 bilateralnih pogovorov s partnerji, da se vzpostavijo kanali za rešitve težav. "Ne vem, zakaj bi slovenska diplomacija obupala," je dejal.

Na vprašanje o govoru ameriškega predsednika Joeja Bidna pred Generalno skupščino ZN-a je Logar odgovoril, da so taki govori najpomembnejši multilateralni dogodek, na podlagi katerega lahko diplomacija oceni, kam gredo smernice razvoja mednarodnih odnosov.

"Slovenija bo na podlagi tega zagotovo znova podčrtala usmeritve, ki jih je že imela. Deli tega govora so potrdili prioritete, ki jih je Slovenija podčrtala za predsedovanje Svetu EU-ja, in dali dodaten poudarek podnebni konferenci COP26, ki je ena ključnih tematik slovenskega predsedovanja EU-ju," je dejal.

Pogovori z ZDA se nadaljujejo

Glede odnosov z ZDA po njegovem lanskem obisku v State Departmentu, med katerim so sprožili strateški dialog, je Logar zagotovil, da poglabljanje odnosov dejavno poteka. V zadnjem letu dni so potekala aktivna posvetovanja, tudi politični direktor na MZZ-ju je bil junija v Washingtonu na pogovorih z ameriško kolegico. "Na začetku prihodnjega leta bomo nadaljevali tovrstni dialog tudi na obrambnem področju, tako da lahko rečem, da pogovori z vidika strateškega dialoga potekajo aktivno naprej," je sklenil Logar.