To je najnovejši korak v okviru prizadevanj za zmanjšanje napetosti med velesilama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sullivan in Vang sta se v soboto in danes sestala na sredozemskem otoku Malta, so sporočili iz Bele hiše. "To srečanje je bilo del stalnih prizadevanj za ohranjanje odprtih komunikacijskih poti in odgovorno upravljanje odnosov," so zapisali v izjavi.

Dodali so, da sta se Sullivan in Vang kot predstavnika ZDA in Kitajske "zavezala, da bosta ohranila ta strateški komunikacijski kanal in si prizadevala za dodatno sodelovanje na visoki ravni".

Izjava kitajske vlade o srečanju na Malti je po navedbah AFP-ja v veliki meri ustrezala ameriški različici in med drugim navaja, da sta "obe strani opravili odkrito, vsebinsko in konstruktivno strateško komunikacijo".

Vang je med drugim izpostavil vprašanje Tajvana kot "rdečo črto, ki je v kitajsko-ameriških odnosih ni mogoče prestopiti". ZDA so medtem "opozorile na pomen miru in stabilnosti v Tajvanski ožini," je zapisano v poročilu Bele hiše.

Ameriški predsednik Joe Biden in njegov kitajski kolega Ši Džinping se nista pogovarjala ali srečala vse od lanskega vrha skupine G20 na Baliju, vendar ameriški uradniki pravijo, da si prizadevajo za obnovitev stikov tudi med voditeljema obeh držav.

Več visokih ameriških uradnikov, vključno z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in ministrico za finance Janet Yellen, se je nedavno sestalo s kitajskimi uradniki, da bi pripravili ozračje za morebitno srečanje na najvišji ravni.