Potem ko so zaznali skupine brezpilotnih letalnikov, ki so se usmerili proti ukrajinskemu ozemlju blizu romunske meje, so na to opozorili prebivalce občin Tulcea in Galati, je v izjavi sporočilo romunsko obrambno ministrstvo.

"Sistem radarskega nadzora (...) je pokazal morebitni nedovoljen vstop v romunski nacionalni zračni prostor, pri čemer je bil signal zaznan na poti proti občini Galati," je dodalo po poročanju AFP-ja.

Sporočilo je še, da za zdaj ni videti, da bi na romunsko ozemlje padel kakšen predmet, vendar se bo iskanje nadaljevalo.

Okoli polnoči so prebivalci mest Galati in Tulcea, ki sta nasproti ukrajinskega pristanišča Reni na drugem bregu Donave, prejeli opozorilo, naj poiščejo varno zavetje. Oblasti so ga nato približno dve uri pozneje preklicale.

Na začetku meseca so romunski vojaki v vasi Plauru na vzhodu Romunije ob ukrajinski meji zgradili dodatna zaklonišča, da bi zaščitili prebivalce, potem ko so na tem območju našli razbitine padlega brezpilotnega letalnika. Obenem je Romunija razširila območje prepovedi letenja, in sicer na od 20 do 30 kilometrov od meje z Ukrajino.

Odkar je Rusija odstopila od sporazuma, ki je omogočal izvoz ukrajinskega žita čez Črno morje, je okrepila zračne napade na južni ukrajinski pokrajini Odesa in Mikolajiv, kjer je ključna infrastruktura za izvoz žita – tudi prek rečnih pristanišč na Donavi.