Lani je že bil obtožen, da je kriv, vodja skupine Stewart Rhodes, ki čaka na izrek kazni.

Zapor zdaj po izreku kazni čaka tudi Roberta Minuto, Josepha Hacketta, Davida Moerschela in Edwarda Valleja. Četverica bo na izrek kazni počakala v hišnem priporu, je v ponedeljek povedal sodnik Amit Mehta. V hiši ne smejo imeti strelnega orožja, vsi štirje pa bodo imeli omejitve glede telefonske komunikacije in uporabe spleta.

Minuto iz New Jerseyja so tožilci opisali kot enega od Rhodesovih najbolj zaupanja vrednih ljudi, Hacket je zbiral nove člane po Floridi, Moerschel je vodil organizirane skupine med napadom na kongres, Valejjo pa je bil eden izmed vodij sil za hitro posredovanje skupine.

Četverica je bila poleg zarote za upor proti vladi obtožena še, da je kriva zarote za oviranje uradnega postopka, oviranja uradnega postopka ter pomoči in napeljevanja, pa tudi zarote za preprečitev opravljanja uradnih dolžnosti članov kongresa.

Hackett je bil obtožen tudi, da je kriv prirejanja dokumentov ali postopkov, Hackett in Moerschel pa nista kriva za uničenje državne lastnine. Za Minuto in Moerschela so ugotovili, da sta nedolžna pri manipuliranju z dokumenti ali postopki. Vsi štirje so trdili, da so le sledili ukazom Rhodesa.

Obsodbe so še ena zmaga pravosodnega ministrstva, ki preganja privržence nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi napada, s katerim so želeli preprečiti formalno potrditev Trumpovega poraza na predsedniških volitvah 2020.