Podprlo jo je 137 poslancev, 99 pa se jih je vzdržalo.

Miteva je ob izvolitvi poudarila, da mora imeti močan parlament iskren odnos z ljudmi in stalno k odgovornosti klicati člane vlade. Ostati mora tudi zvest glavnim vrednotam, kot so svoboda, enakopravnost, pravica in strpnost ter ohranjati načela vladavine prava, je dodala.

Socialisti (BSP) so sicer za predsednika parlamenta nominirali Kristiana Vigenina, vendar niso prejeli zadostne podpore.

Ustanovne seje so se med drugim udeležili tudi predsednik države Rumen Radev, premier, ki opravlja tekoče posle, Stefan Janev in člani vlade.

V Bolgariji so v začetku meseca že drugič letos potekale parlamentarne volitve, potem ko po aprilskih stranke niso dosegle dogovora o oblikovanju koalicijske vlade. Tudi tokrat se ni oblikovala jasna parlamentarna večina. ITN je zmagala z rahlo prednostjo in bo skušala dobiti podporo dveh manjših strank za oblikovanje manjšinske vlade, so iz stranke sporočili prejšnji teden. Namestnik vodje ITN Toško Jordanov je povedal, da bodo s potencialnimi partnerji spregovorili o prioritetah, ne pa še ministrskih položajih.

ITN bi imel lahko z obema manjšima strankama sedem sedežev manj od večine, tako da bi zmagovalka volitev še vedno potrebovala podporo najmanj ene od tradicionalnih strank, poroča portal Euronews.