V francoskih lekarnah bodo kondomi brezplačni za uporabnike med 18. in 25. letom. Foto: Pixabay
V francoskih lekarnah bodo kondomi brezplačni za uporabnike med 18. in 25. letom. Foto: Pixabay

Poteza, s katero želi francoska vlada predvsem zmanjšati število neželenih nosečnosti, sledi predhodni uredbi o brezplačni kontracepciji za ženske, mlajše od 25 let, ki je začela veljati letos.

"To je majhna revolucija za kontracepcijo," je med zdravstveno razpravo z mladimi v predmestju Poitiersa Fontaine-le-Comte na zahodu Francije dejal Macron.

Predtem je francoska vlada letos že začela ponujati brezplačno kontracepcijo ženskam, mlajšim od 25 let. S tem je razširila program, namenjen mlajšim od 18 let, da mlade ženske ne bi prenehale jemati kontracepcije zato, ker si je ne morejo privoščiti.

Stroški za nakup kondomov so v Franciji sicer že zdaj povrnjeni od nacionalnega zdravstvenega sistema, če jih predpiše zdravnik ali babica. Ukrep je namenjen boju proti širjenju aidsa in drugih spolno prenosljivih bolezni.

Poleg zmanjšanja števila neželenih nosečnosti želijo oblasti z brezplačnimi kondomi tudi zmanjšati število okužb s spolno prenosljivimi boleznimi. Zdravstvene oblasti ocenjujejo, da se je število okužb s spolno prenosljivimi boleznimi v letih 2020 in 2021 v Franciji povečala za približno 30 odstotkov.

Glede spolne vzgoje v šolah je francoski predsednik dejal, da Francija v tem ni tako dobra. "Realnost se zelo, zelo razlikuje od teorije. To je področje, na katerem moramo veliko bolje izobraziti učitelje," je opozoril.

V Franciji so sicer od lani na kampusih študentkam na voljo brezplačni menstrualni higienski izdelki.