Škotska ima najvišjo stopnjo smrti zaradi drog v Evropi.

Skupni odbor za integracijo mesta Glasgow je danes odobril pilotni projekt, s čimer se je končala večletna politična razprava o njegovi zakonitosti med decentralizirano škotsko in centralno vlado Združenega kraljestva.

V načrtovanem objektu na vzhodu Glasgowa bo dovoljeno nekaznovano uživati celo trde droge, kot sta heroin in kokain. Cilj je odvisnikom omogočiti, da v čistem okolju pod zdravniškim nadzorom uživajo droge, ki bi jih sicer zaužili na ulici. Potezo je omogočila napoved škotske vrhovne tožilke, da tam ne bo kaznovala uživanja drog, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Obstaja ogromno mednarodnih dokazov, ki kažejo, da lahko varnejše ustanove za uživanje drog izboljšajo zdravje, dobro počutje in okrevanje ljudi, ki uporabljajo ta prostor, ter zmanjšajo negativen vpliv, ki ga ima javno vbrizgavanje drog na lokalne skupnosti in podjetja," je dejal odbor, ki svetuje glede zdravstvenih in socialnih storitev.

Zamisel o prostoru za uživanje drog se je prvič pojavila leta 2006 med izbruhom virusa HIV v Glasgowu. Študija po izbruhu je namreč pokazala, da si približno 400 do 500 ljudi redno vbrizgava droge na javnih mestih v središču Glasgowa.

Glede na uradne podatke, objavljene prejšnji mesec, je Škotska v lanskem letu zaznala podatke o najmanjšem številu smrti zaradi drog v petih letih, vendar je stopnja smrti še vedno višja kot v preostali Evropi.