V izjavi Svetega sedeža so med drugim zapisali, da ta doktrina in z njo povezane bule niso bile nikoli "del nauka Katoliške cerkve".

Katoliški kolonialni vladarji so namreč t. i. doktrino odkritja uporabljali kot upravičilo za razseljevanje, odvzemanje pravic in razlaščanje domorodnih prebivalcev na koloniziranih ozemljih.

V današnji izjavi sta vatikanska dikasterija za kulturo in izobraževanje ter človeški razvoj priznala, da so mnogi kristjani "zagrešili zla dejanja proti avtohtonim skupnostim".

Kot so navedli, je treba stare papeške odloke, ki so jih za upravičevanje svojih nasilnih dejanj uporabljali kolonizatorji, obravnavati kot politične dokumente, ki "nikoli niso veljali za izraze katoliške vere" in z vsebino katerih so "konkurenčne kolonialne sile manipulirale v politične namene, da bi upravičile svoja nemoralna dejanja proti domorodnim ljudstvom, ki so se včasih izvajala brez nasprotovanja cerkvenih oblasti", poroča vatikanski spletni portal Vatican News.

"Edino pravično je priznati te napake, priznati strašne učinke asimilacijske politike in bolečino, ki so jo doživela domorodna ljudstva, ter prositi za odpuščanje," so zapisali in ob tem povzeli besede papeža Frančiška z njegovega lanskega obiska Kanade, da "krščanska skupnost ne sme nikoli več dovoliti, da bi se okužila z mislijo, da je ena kultura nadrejena drugim ali da je legitimno uporabljati načine prisile nad drugimi".

Skupno izjavo je Sveti sedež podal približno osem mesecev po Frančiškovem obisku v Kanadi, kjer je avtohtone prebivalce prosil za odpuščanje zaradi zlorab v katoliških internatih. Tamkajšnji aktivisti so namreč opozorili na neposredno povezavo med omenjeno doktrino in desetletji zlorab nad domorodnimi Indijanci, Inuiti in Metisi, ki so jih odrezali od njihovih družin, jezika in kulture z namenom izkoreninjenja njihove identitete.