Sodišče je enega od četverice obsodilo na več kot pet let zapora, druge tri pa poslalo v rehabilitacijske centre za mladoletnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je primer obravnavalo na podlagi zakona o nacionalni varnosti, ki ga je Kitajska v mestu uvedla leta 2020, da bi zatrla nasprotovanje. Štirje obtoženci so bili člani malo znane skupine z imenom Vrnitev pogumnih, ki je spodbujala neodvisnost Hongkonga od Kitajske in je po uvedbi varnostnega zakona pozivala k uporu.

Skupina naj bi leta 2021 načrtovala izdelavo bomb, ki naj bi jih sprožila na javnih površinah, vključno s stavbami sodišč. Preden jim je uspelo nabaviti material za izdelavo eksploziva, jih je hongkonška policija za nacionalno varnost julija istega leta aretirala, še poroča AFP.

Sodnik je najstarejšega od četverice, ki je zdaj star 21 let, obsodil na pet let in osem mesecev zapora. Poudaril je, da je 21-letnik od preostalih treh "očitno bolj kriv", saj je imel glavno vlogo pri najemu sobe, načrtovanju in pripravi napada ter izvidništvu ciljnih stavb.

Preostali trije, stari od 17 do 20 let, so v zaroti odigrali manj pomembne vloge in niso kupovali sestavin za izdelavo eksploziva, je še dejal sodnik. Koliko časa bodo ostali v centrih za prevzgojo, bo odvisno od ocene, ki jo bodo opravili kazenski uradniki v centrih, kjer lahko mladi od 14 do 20 let preživijo do tri leta.

Skupina je ta mesec priznala krivdo zaradi zarote za povzročitev eksplozije, namesto glavne obtožbe zarote za izvajanje terorističnih dejavnosti. Za prvo dejanje je v skladu s hongkonško uredbo o kaznivih dejanjih predvidena zaporna kazen do 20 let, za drugo pa je v skladu z zakonom o varnosti predvidena dosmrtna zaporna kazen, poroča AFP.