Prebivalci Havajev so prejeli takšno opozorilo:
Prebivalci Havajev so prejeli takšno opozorilo: "Havajem grozi balistična raketa. Takoj poiščite zaklonišče. To ni vaja." Foto: Reuters

"Havajem grozi balistična raketa. Takoj poiščite zaklonišče. To ni vaja," se je glasilo sporočilo, zapisano z veliki črkami, ki je bilo poslano na prenosne telefone. BBC poroča, da je sporočilo povzročilo preplah, čeprav je bilo pojasnilo izdano kmalu.

Havajska agencija za upravljanje v izrednih razmerah je potrdila, da grožnje ni bilo. Policija pa je na spletu objavila sporočilo, da je sistem za opozarjanje "pomotoma izdal opozorilo". Dodali so, da "ne obstaja grožnja za Havaje".

Havajski časnik The Honolulu Star-Advertiser je poročal, da so uslužbenci sistema za opozarjanje sporočilo poslali ob 8.07, približno 20 minut pozneje pa so poslali popravek. Ni jasno, zakaj se je zgodila pomota.

Senator s Havajev Brian Schatz je sporočil, da je lažni alarm "povsem neopravičljiv" in da je šlo za človeško napako. Pozval je h kaznovanju odgovornih in izboljšanju postopka za opozarjanje, poroča Associated Press. Predstavnica Bele hiše Lindsay Walters pa je sporočila, da je šlo za vajo države Havaji.

Decembra so Havaji prvič po koncu hladne vojne preizkusili svoj sistem za zvočno opozarjanje o jedrskem napadu. Preizkusa je potekal v času medsebojnih groženj o uničenju med ZDA in Severno Korejo, Havaji pa so tista ameriška zvezna država, ki je najbližje Severni Koreji. Septembra je Pjongjang izvedel svoj šesti jedrski poskus.