Iran črnih skrinjic sprva ni hotel predati, zdaj je začel s presnemavanjem zvočnega zapisa, za kar naj bi potreboval mesec dni. Foto: Reuters
Iran črnih skrinjic sprva ni hotel predati, zdaj je začel s presnemavanjem zvočnega zapisa, za kar naj bi potreboval mesec dni. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v Kijevu sestal z ameriškimi predstavniki, ki so mu izročili "pomembne podatke" glede nesreče ukrajinskega potniškega letala. Zelenski se je danes po telefonu pogovarjal tudi z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompejem. Ukrajinski predsednik je dejal, da jim bodo informacije o nesreči, ki so jih pridobili od ZDA, pomagale pri preiskavi dogodka. "Hvaležni smo za sožalje Američanov in dragoceno podporo ZDA pri preiskavi vzrokov nesreče letala," je na Twitterju zapisal Zelenski. Ukrajinski preiskovalci so prav tako dobili dostop do črnih skrinjic letala.

Iran zavrača očitke o sestrelitvi letala

V Kijevu sicer predvidevajo štiri možne scenarije nesreče, tudi raketnega ali terorizem. Ukrajinski preiskovalci želijo preiskati prizorišče padca letala in iskati morebitne ostanke rakete, ki naj bi lahko bila ruska raketa SA15, ki jih uporablja iranska vojska. Iran je ruski sistem zračne obrambe tor od Rusije dobil leta 2007.

Iran vseskozi zanika sestrelitev potniškega letala s 176 ljudmi na krovu.

Iran bo analiziral črni skrinjici

Vse več držav meni, da je bilo letalo sestreljeno

Ob tem so iz Teherana sporočili, da bodo lahko pri preiskavi, ki jo vodijo iranske oblasti, sodelovali tudi strokovnjaki iz ZDA, že omenjene Ukrajine, Francije, Kanade in družbe Boeing, čemur so se takoj po nesreči upirali, saj niso hoteli posredovati podatkov črne skrinjice. Ameriško finančno ministrstvo mora zaradi sankcij proti Iranu – te so danes še dodatno zaostrili – tako ameriškim preiskovalcem kot zaposlenim v Boeingu odobriti dovolilnice za pot v Islamsko republiko.

ZDA uvedle nove sankcije proti Iranu

Po iranskem raketnem napadu na vojaški oporišči v Iraku ZDA uvajajo nove sankcije proti Iranu. Sankcije zadevajo jeklarska, železarska in tekstilna podjetja, industrijo bakra ter aluminija in osem višjih državnih uradnikov Irana, ki naj bi bili vpleteni v torkov raketni napad na ameriške cilje v Iraku. Gre za zaplembo njihovega premoženja v ZDA in prepoved poslovanja ameriških podjetij in posameznikov s podjetji in osebami na seznamu sankcij. Sankcije naj bi iranski režim prikrajšale za več milijard dolarjev prihodka.

Nove sankcije ZDA zoper Iran

Kot poroča agencija Reuters, je hotel Teheran sam naložiti zvočni zapis iz črnih skrinjic. Za to bo potreboval mesec ali dva.

Sorodna novica Veleposlanica pri ZN-u: "ZDA pripravljene na pogajanja z Iranom"

So pa medtem strokovnjaki izrazili zaskrbljenost glede same "integritete preiskave", saj naj bi Iran "umaknil" ključno dokazno gradivo s kraja nesreče, črno skrinjico, ki je sprva ni hotel predati. "Če imate snemalnik podatkov leta, iz katerega lahko razberete, kaj se je dogajalo, lahko hitro začnete s preiskavo kraja nesreče," je za Guardian dejal profesor za varnostne zadeve in primere nesreč Graham Braithwaite z univerze Cranfield.

Domnevni videoposnetek sestrelitve ukrajinskega letala si lahko ogledate na vrhu članka, fotografija pa je upodobitev, ki prikazuje trenutek, ko naj bi iranska raketa zadela ukrajinsko potniško letalo, ki jo je izdelala agencija Reuters. Foto: Reuters
Domnevni videoposnetek sestrelitve ukrajinskega letala si lahko ogledate na vrhu članka, fotografija pa je upodobitev, ki prikazuje trenutek, ko naj bi iranska raketa zadela ukrajinsko potniško letalo, ki jo je izdelala agencija Reuters. Foto: Reuters

Kot so poročali novinarji ameriške televizije CBS News, ki so prišli na kraj nesreče že v četrtek zjutraj, na kraju nesreče ni bilo več razbitin. "Voluharji s kraja prizorišča odstranjujejo dele razbitin," je poročala dopisnica Elizabeth Palmer. "Ni varnosti. Ni zaščite območja. Ni sledi preiskave," je poročala. Na Twitterju je zapisala, da so sicer zbran material leta PS752 odstranili v 48 urah, vendar so "ga zbrali na drugi lokaciji, kjer si ga ogledujejo ukrajinski preiskovalci".

Nato: Letalo bi lahko sestrelil Iran

Sorodna novica Kako bo iranski "mučenik Solejmani" spremenil podobo Bližnjega vzhoda?

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je dejal, da je lahko ukrajinsko potniško letalo sestrelil Iran. "Pomembno je, da zberemo vsa dejstva (...) Iran pozivam k polnemu sodelovanju in prispevanju k transparentni in pregledni preiskavi," je dejal Stoltenberg pred izrednim sestankom z zunanjimi ministri EU-ju. "Nimamo razlogov, da ne bi verjeli poročilom, ki smo jih prejeli od različnih Natovih zaveznic (...), da je letalo morda sestrelil iranski zračni obrambni sistem. Ravno zato potrebujemo temeljito preiskavo, da zberemo vsa dejstva, ravno zato je v tej preiskavi ključno polno sodelovanje Irana."

Tudi vse več zunanjih ministrov držav članic EU-ja je pred izrednim zasedanjem v Bruslju dejalo, da je zelo verjetno, da je ukrajinsko potniško letalo sicer po nesreči zadela iranska raketa. Številni zunanji ministri EU-ja so pozvali k umiritvi razmer tako v Iraku in Iranu kot v Libiji. To so namreč tri osrednje teme, ki jih bodo obravnavali na današnjem zasedanju.

Še pred tem sta tudi kanadski premier Justin Trudeau in njegov britanski kolega Boris Johnson dejala, da je vse več dokazov, da naj bi šlo za napako iranske protiletalske obrambe.

Zunanji ministri EU-ja pozvali Iran, naj vztraja pri jedrskem sporazumu

New York Times objavil domnevni posnetek sestrelitve letala

New York Times je medtem na svoji spletni strani objavil videoposnetek, ki naj bi prikazoval, kaj se je dogajalo z letalom Boeing 737-800 kmalu po vzletu. Posnetek prikazuje svetlobno točko, ki se hitro premika, nato pa pride do eksplozije, nato se svetla točka premika v drugo smer.

Tednik Newsweek ter ameriški televiziji CBS in CNN so prej poročali, da so satelitski, radarski in elektronski podatki pokazali tragično napako. Analitiki so poudarili, da je na fotografijah trupa letala videti luknje, ki so jih povzročili delci rakete, ki jo je razneslo tik ob letalu.

Teheran zanika napad

Iran zatrjuje, da letala ni zrušila raketa. Foto: Reuters
Iran zatrjuje, da letala ni zrušila raketa. Foto: Reuters

Iran je zanikal, da je letalo sestrelila raketa. Takšne obtožbe je Teheran označil za "psihološko vojno proti Iranu". Vodja Organizacije iranskega civilnega letalstva Ali Abedzade je sicer prepričan, da letala ni zadela raketa. "Ena stvar je gotova, tega letala ni zadela raketa," je dejal danes na novinarski konferenci.

Žalujoči za umrlimi v strmoglavljenem letalu v Torontu. Foto: EPA
Žalujoči za umrlimi v strmoglavljenem letalu v Torontu. Foto: EPA

Ameriška Zvezna uprava za zračni promet je pred padcem ukrajinskega letala izdala prepoved poletov vsem ameriškim civilnim letalom nad Iranom, Irakom in širšo regijo, ker lahko pride do napačne identifikacije civilnih letal oziroma jih zamenjajo za vojaška.

Umrlo vseh 176 ljudi na krovu

Letalo ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines (UIA) je v sredo strmoglavilo samo tri minute po vzletu. Na letalu so bili večinoma tuji državljani. Med 167 potniki je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci, trije Britanci ter dva Ukrajinca. Vseh devet članov posadke je bilo Ukrajincev.

Do padca letala je prišlo nekaj ur zatem, ko je Iran z več kot 20 balističnimi izstrelki napadel vojaški oporišči v Iraku kot odgovor na ameriško usmrtitev generala Kasema Solejmanija prejšnji petek v Bagdadu.