Švicarska centralna banka je januarja letos po treh letih ukinila omejitev tečaja švicarske valute pri meji 1,20 franka na evro, zaradi česar je poskočila vrednost franka. Foto: Reuters
Švicarska centralna banka je januarja letos po treh letih ukinila omejitev tečaja švicarske valute pri meji 1,20 franka na evro, zaradi česar je poskočila vrednost franka. Foto: Reuters

Namera Hrvaške in Poljske, da bosta posojila iz švicarskih frankov pretvorila v evre, je "skoraj protievropska", je po zasedanju finančnih ministrov dejal avstrijski finančni minister Schelling.

"Tako enostavno ne bo šlo. Tudi Evropska centralna banka (ECB) je že imenovala svojo delovno skupino, ki preverja tako ravnanje," je v Luxembourgu, kjer se je v soboto končalo dvodnevno neformalno zasedanje finančnih ministrov EU-ja in območja evra, dejal Hans Jörg Schelling.

Odločitev Hrvaške ima učinek na stabilnost
Ravnanje Hrvaške ima učinek tudi na banke in s tem na stabilnost, je opozoril avstrijski minister. Finančni ministri EU-ja so se izrecno ukvarjali s tem vprašanjem, saj so prizadete tudi druge države, z zadevo pa se bo ukvarjala tudi Evropska komisija. Dunaj v zahtevi po ukrepanju na evropski ravni uživa tudi podporo drugih držav, med njimi Slovenije, je še dejal.

V Zagrebu so ta teden poskrbeli za razburjenje, potem ko je vlada premierja Zorana Milanovića v četrtek v sabor poslala predlog sprememb zakonov, s katerimi bi omogočili pretvorbo posojil, ki so jih državljani vzeli v švicarskih frankih, v evrske zneske. Hrvaška bi nezadovoljstvo bank zaradi nastalih razlik pri pretvorbi denarne valute blažila s priznano davčno olajšavo.

Zadevo bosta obravnavala tako ECB kot Komisija
Schelling s hrvaškim kolegom Borisom Lalovcem o zadevi ni govoril, saj ga ni bilo na zasedanju. "Mislim, da se bosta tako ECB kot Komisija obrnili na Hrvaško in Poljsko - na našo pobudo. Prizadete so številne države, nemške in slovenske banke. Uživamo tudi njihovo podporo," je dejal Schelling. O konkretnih številkah glede posledic za banke ni želel govoriti. Dejal je le, da imajo vse države že dovolj dela s tem, da svoje banke ohranijo stabilne.

Poljska se je posvetovala z bankami, Hrvaška ne
Je pa avstrijski finančni minister govoril s poljskim kolegom. Na Poljskem so namreč po njegovem razmere nekoliko drugačne kot na Hrvaškem. "Na Poljskem so sicer tudi sprejeli zakon, vendar so se pred tem posvetovali z bankami. Na Hrvaškem banke sploh niso bile vključene v pogovore." "Dovolj je nacionalizmov" in sporočil, da "nam je vseeno za evropsko pogodbo". "To ne gre," je po poročanju APA še dal vedeti Schelling.