Txeroki naj bi vodil vojaško krilo baskovskih separatistov. Foto: EPA
Txeroki naj bi vodil vojaško krilo baskovskih separatistov. Foto: EPA
Španska in francoska policija sta navdušeni nad uspešno akcijo. Foto: EPA

Francoske oblasti so sporočile, da so ponoči v mestu Cauterets v Pirenejih prijeli Garikoitza Aspiazuja Rubino, znanega tudi pod psevdonimom Txeroki, ki naj bi bil osumljen umora dveh španskih policijskih uslužbencev v francoskem mestu Capbreton.

Španska policista je Aspiazu Rubina ubil 1. decembra lani med akcijo proti pripadnikom Ete. Dogodek je ostro obsodilo na tisoče Špancev, ti so se marca v Madridu udeležili shoda proti Eti. Španski mediji Txerokija povezujejo tudi z bombnim napadom, ki se je zgodil decembra 2006 v Madridu in je zahteval dve življenji.

Po poročanju baskovske tiskovne agencije Vasco Press, naj bi bil v policijski akciji prijet še en domnevni član Ete, a francosko notranje ministrstvo ni hotelo izdati nobenih podrobnosti. Povedali so le, da naj bi bil tudi on odgovoren za umor policistov.

Zapatero: Španska demokracija je močnejša
Aretacija Txerokija sledi uspešni akciji in aretaciji političnega vodje Ete Javierja Lopeza Pene, ki so ga maja letos v Bordeauxu prijeli španski in francoski policisti. Španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je aretacijo voditelja vojaškega krila Ete označil kot velik uspeh policije in hud udarec za špansko teroristično organizacijo. "Od danes naprej je Eta šibkejša, španska demokracija pa močnejša," je povedal navdušeni Zapatero.

Kljub uspešni aretaciji je Zapatero opozoril, da Eta še vedno ostaja grožnja Španiji. "Eta še ni izgubila svoje sposobnosti napadanja civilistov in povzročanja gorja, je pa po današnjem uspehu zagotovo šibkejša," so bile besede španskega premierja.

Navdušeni tudi Francozi
Tudi francosko notranje ministrstvo je bilo nad uspešno akcijo navdušeno: "Aretacija dokazuje, da si francoska policija močno prizadeva v boju proti terorizmu, in kaže na odlično sodelovanje med Francijo in Španijo v boju proti baskovskemu terorizmu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Eta že od 60. let prejšnjega stoletja bije boj za neodvisnost baskovske pokrajine. V 40 letih svojega delovanja naj bi ubila več kot 820 ljudi.

M. R./B. T.