Foto: Reuters
Foto: Reuters
Htin Kjava prvi civilni predsednik Mjanmara po 56 letih

Kandidat Narodne lige za demokracijo (NLD) je prevzel vodenje države od Theina Seina, ki je v svojem petletnem mandatu predstavil številne reforme. Naloge predsednika bo začel opravljati 1. aprila letos, poroča BBC.

Htin Čav (60) je v obeh domovih parlamenta na volitvah od skupno treh kandidatov dobil največ glasov, in sicer 360 od 652 poslancev. Poleg njega sta se za predsedniški položaj potegovala še poslanec Henry Van Thio, pripadnik kitajske manjšine in prav tako sodelavec Aung San Su Či (69), ter upokojeni general Mjint Sve, ki sta v Najpjidu prisegla kot člana predsedniškega kabineta.

Aung San Su Či desna roka predsednika
Aung San Su Či se v skladu z mjanmarsko ustavno ni mogla potegovati za predsedniško mesto, ker sta oba njena sinova po očetu Britancu tuja državljana, zato bo zasedla mesto namestnice premierja, med drugim bo tudi ministrica za zunanje zadeve, izobraževanje in energijo. Mjanmarska ustava namreč ne dopušča, da bi imel kateri koli družinski član predsednika tudi drugo narodnost.

Novi predsednik in njegova vlada se bosta morala spopasti z velikimi izzivi, med drugim z razširjeno revščino in vojsko, ki ima še vedno veliko politično in gospodarsko moč. Tri ministrstva bodo še naprej vodili člani vojaške hunte, in sicer ministrstvo za obrambo, notranje zadeve in mejo.

Vojski tri ministrstva
Stranka NLD je na lanskih zgodovinskih volitvah dobila 80 odstotkov glasov, v zgornjem domu parlamenta ima 135 sedežev od 224, v spodnjem pa 255 od 440. Vojska pa se kljub vsemu ne želi odreči svojemu vplivu - poleg omenjenih treh ministrstev ima v parlamentu 25 odstotkov poslanskih sedežev (56 v zgornjem domu in 110 v spodnjem).

Htin Kjava prvi civilni predsednik Mjanmara po 56 letih