Se bo lahko Romano Prodi spet brezskrbno smejal? Odločili bodo poslanci. Foto: Reuters
Se bo lahko Romano Prodi spet brezskrbno smejal? Odločili bodo poslanci. Foto: Reuters
Protesti v Vicenzi
Pred enim tednom je nekaj tisoč Italijanov protestiralo v Vicenzi in izražalo nezadovoljstvo s Prodijevo vlado, ki naj bi tam razširila ameriško vojaško bazo. Foto: EPA
Prodi ostaja na premierskem položaju

Tako se je odločil italijanski predsednik Giorgio Napolitano po posvetovanjih s Prodijem in vodji poslanskih skupin, ki so ga prepričali, naj Prodiju podari še eno možnost.

Giorgio Napolitano je Prodija ob 11. uri poklical na sestanek in mu zaupal ponovno vodenje vlade. Prodi se je predsedniku zahvalil za zaupanje in dejal, da bo svoje zaupanje v parlamentu preveril čim prej, "s podporo koalicije, ki je odločena pomagati državi v tem težkem obdobju".

Glasovanje v spodnjem domu parlamenta in v senatu naj bi potekalo ločeno, najverjetneje pa se bo začelo v sredo.

Sporna Afganistan in Vicenza
Romano Prodi je svoj odstop Napolitanu podal v sredo, ko je senat zavrnil poročilo vlade o smernicah zunanje politike. Glavni sporni točki sta bili sodelovanje italijanskih vojakov v mirovni misiji v Afganistanu in širitev ameriškega vojaškega oporišča v Vicenzi.

Napolitano Prodijevega odstopa ni takoj sprejel, ampak je začel pogajanja s predstavniki vladnih strank o možnostih, kako državo rešiti iz krize. Napolitano bi sicer lahko izbral tudi novega mandatarja, ki bi ga podpirala drugačna koalicija, ali pa bi razpisal predčasne volitve, a so bile možnosti za kaj takega res majhne.

Prodija podprle koalicijske stranke
V četrtek zvečer so nato stranke vladne koalicije dosegle dogovor o Prodijevem političnem programu v 12 točkah, s katerim so želele razrešiti nastalo politično krizo v državi. V programu je vključena tudi prisotnost italijanskih vojakov v misiji v Afganistanu, kar je bil glavni razlog za Prodijev odstop.

Berlusconi obljublja težave
Opozicija pod vodstvom nekdanjega premierja Silvia Berlusconija ostro nasprotuje vnovičnemu mandatu Romana Prodija in je predsednika Napolitana pozvala, naj razpiše nove volitve. Sam Berlusconi je obljubil celo množične proteste proti staremu-novemu premierju, če bo temu podarjena nova možnost.

Prodi ostaja na premierskem položaju