Šariću, ki je na begu, in njegovim soobtožencem zaradi obtožb o pranju denarja grozi med dvema in 12 leti zapora. Foto: MMC RTV SLO
Šariću, ki je na begu, in njegovim soobtožencem zaradi obtožb o pranju denarja grozi med dvema in 12 leti zapora. Foto: MMC RTV SLO

Tožilstvo za organizirani kriminal je obtožnico spisalo še za Šarićevega odvetnika Radovana Štrbca in njegovo ženo Dubravko, odvetnika Andrijo Krlovića, direktorja turističnega podjetja Palić Marinka Vučetića ter Predraga Milosavljevića, Stevico Kostića, Zorana Ćopića in Nebojšo Jestrovića, ki je povezan tudi s slovenskim podjetjem.

Vsi z izjemo Šarića in Ćopića so bili aretirani že pred meseci, Jestrović pa se je pred nekaj tedni predal sam. Zoper Šarića in njegove sodelavce je tožilstvo zaradi tihotapljenja kokaina že v preteklosti vlagalo obtožnice.

Sojenje Šariću v odsotnosti?
Srbsko tožilstvo je aprila letos vložilo obtožnico proti Šariću in še 19 osebam zaradi preprodaje 2.174 kilogramov kokaina iz Južne Amerike oktobra lani in za tihotapljenje kokaina v Italijo januarja 2009.

Posebni tožilec za organizirani kriminal Miljko Radisavljević je sporočil, da je vsem obtoženim po vložitvi nove obtožnice podaljšan pripor, za Šarića in Ćapića pa je tožilstvo predlagalo, da se jima sodi v odsotnosti.

Pranje denarja z nakupovanjem zemljišč in nepremičnin
Razen Šarića naj preostali obtoženi ne bi bili neposredno vpleteni v preprodajo kokaina, tožilstvo pa jim očita, da so z nakupom kmetijskih zemljišč in objektov ter hotelov v Vojvodini oprali okoli 20 milijonov evrov "kokainskega" denarja. Kot glavni dokaz so predložili posnetke telefonskih pogovorov Jestrovića s Šarićem in drugimi ter pričanje Mileta Jerkovića, ki je Šarićevemu klanu prodal eno izmed spornih posesti. Po pričanju Jerkovića mu je Šarić sam prek odvetnika Štrbaca ponudil odkup posestva Jedinstvo v vojvodinskem naselju Gajdobra za 600.000 evrov. Jerković je ponudbo sprejel, denar pa je dobil izplačan v več obrokih. Za transakcije sta poskrbeli Dubravka Štrbac in Stevica Kostić. Marca je sodišče naložilo zaseg 71,76 odstotka delnic posestva.

Denar naj bi osumljenci prali tudi prek nakupa podjetja Palić, ki se ukvarja s turizmom in hotelirstvom, za kar so obtoženi Krlović, Vučetić in Milosavljević, Ćopić, ki je osumljen tudi načrtovanja atentata na srbskega ministra za policijo Ivico Dačića, pa naj bi bil posrednik pri nakupu številnih podjetij. Jestrović naj bi denar za Šarića pral z nakupom hotelov Vojvodina in Putnik v Novem Sadu. Sodišče je hotela že zaseglo.

Jestrović, Šarićev sošolec iz osnovne šole, je povezan s slovenskim gradbenim podjetjem Remex international, ki je med drugim gradilo tudi nakupovalno središče Mercator v Beogradu.