Puigdemont je od oktobra na begu pred španskimi oblastmi. Foto: Reuters
Puigdemont je od oktobra na begu pred španskimi oblastmi. Foto: Reuters

Kot je dodal Vajgl, so obisk, sprva predviden za 12. in 13. februar, preložili sporazumno. Vajgl tako pričakuje, da bi lahko Puigdemont prišel v Slovenijo čez dva ali tri tedne.

Puigdemont, ki mu v Španiji grozi aretacija in od oktobra lani živi v Belgiji, je po decembrskih volitvah v Kataloniji edini kandidat za predsednika nove katalonske vlade. Položaj naj bi opravljal na daljavo iz Bruslja, a je špansko ustavno sodišče odločilo, da bi moral biti ob ponovni izvolitvi za predsednika v katalonskem parlamentu fizično navzoč.

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je zato konec januarja zaradi zapletov sejo parlamenta preložil za nedoločen čas. V vmesnem času naj bi Puigdemontu zagotovili poslansko imuniteto in mu tako omogočili vrnitev.

Bruseljski spletni bilten EUobserver poroča, da katalonski zagovorniki neodvisnosti zdaj razmišljajo o načrtu, ki bi Puigdemontu omogočil, da ohrani svoj vpliv, čeprav ne bi znova postal uradno izvoljeni predsednik katalonske vlade. Puigdemont je o tem v nedeljo in v ponedeljek v Bruslju razpravljal s predstavniki strank, ki zagovarjajo neodvisnost.

Predsednik vlade prek zveze občin
Stranke razmišljajo, da bi Puigdemont prisegel pri zvezi katalonskih občin, ki zagovarjajo neodvisnost, in tako oblikoval "legitimno in simbolično" katalonsko vlado v Bruslju. Katalonski parlament v Barceloni pa bi medtem izvolil vodjo regije, ki bi deloval kot "operativen" predsednik, še pojasnjuje EUobserver.

Stranke v Kataloniji imajo sicer še manj kot dva meseca časa, da izberejo novega voditelja pokrajine. Če jim to ne bo uspelo, bodo namreč morali razpisati nove regionalne volitve.