Na desni stari predsednik, na levi pa prihodnji? Putin je končal večmesečna ugibanja, koga bo podprl. Foto: EPA
Na desni stari predsednik, na levi pa prihodnji? Putin je končal večmesečna ugibanja, koga bo podprl. Foto: EPA
Medvedev, za razliko od mnogih, nima obveščevalne preteklosti. Foto: Reuters
Putin bo podprl Medvedeva

"Zelo dobro ga poznam že več kot 17 let in popolnoma podpiram ta predlog," je dejal Putin. 42-letni Medvedev je diplomiran pravnik in je že dolga leta Putinov tesen sodelavec, vodil je tudi njegovo prvo kampanjo leta 2000. Leta 2005 je postal namestnik premierja, zadolžen za izvedbo socialnih programov, je pa tudi predsednik uprave Gazproma.

Grošelj: Medvedov nima obveščevalne preteklosti
Kot je za MMC Putinovo potezo ocenil Klemen Grošelj s FDV-ja, je glede Medvedova "pomembno poudariti, da ne sodi med silovike, se pravi nima obveščevalne preteklosti. Poleg tega je človek iz akademskih krogov, saj je bil dolgo časa docent na sanktpeterburški univerzi in človek, odgovoren za uresničevanje cele vrste zveznih socialnih programov (razvoj podeželja, zdravstva, šolstva …), kjer je bil relativno uspešen, vsekakor bolj kot Ivanov pri uresničevanju vojaško-industrijskih in gospodarskih programov".

A dodaja, da ostaja vprašanje, ali bo Medvedov edini favorizirani kandidat. "Očitno Putin marca 2008 odhaja z mesta predsednika, ali bo šla Rusija po volitvah marca 2008 v smeri ponovne demokratizacije, pa bomo še videli. Je pa podpora Medvedevu predvsem poskus stabilizacije razmer v Rusiji oz. zmanjšanja negotovosti."

Putinov blagoslov velikega pomena
Kot menijo analitiki, je trdna Putinova podpora Medvedeva skoraj zagotovo znak, da bo ta novi ruski predsednik. Že Putinovo imenovanje Viktorja Zubkova za premierja je presenetilo analitike, ki so predtem namigovali, da naj bi za novega premierja predlagal tesnega sodelavca in namestnika prejšnjega premierja Fradkova Sergeja Ivanova. Poleg Enotne Rusije so kandidaturo Medvedeva, ki velja za bolj liberalnega v krogu Putinovih sodelavcev, podprle še tri druge stranke.

Proevropski pragmatik
Medvedev se je rodil kot edini sin profesorju na Tehnološkem inštitutu v St. Peterburgu in učiteljici jezikoslovja na inštitutu Gertsen. Diplomiral je na pravni fakulteti v St. Peterburgu, kjer je bil, tako njegovi profesorji, eden od najbistrejših študentov. Sam sebe opisuje kot pragmatika, ki zavrača politične oznake. "Ideologija je nevarna zadeva," je nekoč dejal novinarjem, ne skriva pa, da je blizu idejam demokracije in tržnega gospodarstva.

K. T.

Putin bo podprl Medvedeva