Ruski predsednik se v javnosti rad kaže kot odločen politik. Foto: EPA
Ruski predsednik se v javnosti rad kaže kot odločen politik. Foto: EPA
Zjuganov pod kipom Karla Marxa
Genadij Zjuganov se še ni odločil, ali bo naslednje leto kandidiral na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Zjuganov kritiziral Putina

Genadij Zjuganov je na kongresu komunistične stranke pred decembrskimi parlamentarnimi volitvami dejal, da ima predsednik Vladimir Putin štirikrat več moči kot sicer zelo močni predsednik ZDA. Ostre besede je namenil tudi prokremeljski najmočnejši parlamentarni stranki Združena Rusija, ki po njegovih besedah predstavlja bogataše in ne navadnih ljudi, saj je med njihovimi poslanici tudi več kot 30 milijaderjev. "Oni imajo milijarderje, mi imamo na milijone privržencev," pravi Zjuganov.

Zjuganov sam proti Kremlju
Komunistična stranka, ki je nastala iz nekdanje sovjetske komunistične partije, ima trenutno v dumi deset odstotkov sedežev, Zjuganov pa upa, da bodo na novih volitvah osvojili četrtino sedežev. To je sicer še vedno daleč od časov predsednikovanja Borisa Jelcina, ko so bili komunisti najmočnejša stranka v parlamentu.

Vodja komunistov meni, da je edini pravi nasprotnik Kremlja in trdi, da ima njegova stranka vsak dan več podpornikov, ki so nezadovoljni z neizpolnjenimi obljubami Združene Rusije. Uspeh komunistom napovedujejo tudi nedavni dobri izidi na regionalnih volitvah, ki po besedah Zjuganova kažejo, da je možno zlomiti prevlado Združene Rusije. Ta ima v parlamentu dvotretjinsko večino.

Mladi in izobraženi volijo komuniste
Zjuganov je zavrnil kritike, da članstvo stranke upada, ker jo večinoma sestavljajo starejši ljudje. "Najbolj izobražen del naše družbe danes voli komuniste in mladi prihajajo vsak dan," zatrjuje. Komunsti so s 162.000 člani druga najmočnejša stranka v državi. V soboto se je Zjuganov obregnil tudi ob obtožbe glede prekomernega pitja in domnevnih velikih računov za televizijske programe za odrasle med dopustom v Ukrajini ter jih označil za negativno propagando.

Združeni Rusiji spet kaže najbolje
Najnovejša javnomnenjska anketa nedovisnega centra Juri Levada kaže, da si lahko komunisti na volitvah obetajo 18 odstotkov glasov, medtem ko Združeni Rusiji napovedujejo 55 odstotkov. Še ena prokremljska stranka Pravična Rusija bi dobila sedem odstotkov, medtem ko bi jih skrajni nacionalisti pod vodstvom Vladimirja Žirinovskega, ki ponavadi glasujejo v skaldu s politiko Kremlja dobili 11 odstotkov.

Zjuganov kritiziral Putina