Vladimirju Putinu se spomladi prihodnje leto izteče drugi in tudi zadnji predsedniški mandat. Foto: Reuters
Vladimirju Putinu se spomladi prihodnje leto izteče drugi in tudi zadnji predsedniški mandat. Foto: Reuters
Viktor Zubkov
O imenovanju Zubkova za novega premierja bo ruska duma odločala v petek. Foto: Reuters

Fradkov se je za potezo odločil, ker želi Putinu omogočiti proste roke pri odločanju, vključno glede kadrovanja, vlado pa bo še vodil do imenovanja novega premierja, ki ga mora potrditi tudi parlament.

Novi premier borec proti pranju denarja
Za novega premierja je nepričakovano predlagan 65-letni Zubkov, ki je do zdaj vodil zvezni urad za finančni nadzor in je tesen sodelavec Putina, s katerim sta bila v 90. letih prejšnjega stoletja skupaj zaposlena v administraciji v predsednikovem rojstnem St. Peterburgu. Zabkova je na čelo urada, ki je ena glavnih služb za boj proti pranju denarja in finančnim poneverbam, leta 2001 nastavil Putin, ko je začel svojo kampanjo proti ruskim tajkunom, ki so si v letih dvije privatizacije nagrabili ogromno premoženje.

Imenovanje Zubkova je kar malo presenečenje, saj so mnogi poznavalci pričakovali, da bo novo vlado sestavil Sergej Ivanov, ki je zdajšnji namestnik premierja in ga mnogi omenjajo tudi kot najverjetnejšega kandidata za naslednika Putina, saj Rusijo naslednjo pomlad čakajo predsedniške volitve. Še prej, v začetku decembra, se bodo ruski volivci podali tudi na parlamentarne volitve.

Obdobje Fradkova zaznamovala stabilnost
V zadnjih treh letih, ko je bil na čelu vlade Fradkov, je bilo v Rusiji obdobje stabilnosti in gospodarske rasti, večina analitikov pa meni, da ima zasluge za to finančni minister Aleksej Kudrin. Fradkov je prvič postal član ruske vlade leto po razpadu Sovjetske zveze, ko je postal namestnik ministra za zunanjo trgovino, leta 1997 pa postal minister, vendar je funkcijo opravljal manj kot leto dni.

Pozneje je postal ruski predstavnik pri Evropski uniji, leta 2004 pa ga je Putin poklical iz Bruslja, da je zamenjal odstavljenega Mihaila Kasjanova.