Foto:
Foto:
Ostanek palestinske rakete vrste kasam.
Politični vodja Hamasa Mešal Kaled živi v Siriji.

Kot zadnji pomemben minister Likuda je namreč Šaronov načrt javno podprl še izraelski zunanji minister Silvan Šalom.

Z območja Gaze je bilo ponoči na izraelske cilje izstreljenih pet palestinskih raket vrste kasam, pri tem je bil ranjen en človek. Napad se je zgodil dva dni po izraelskem uboju voditelja skrajnega palestinskega gibanja Hamas Abdela Aziza Rantisija. Hamas je že napovedal 100 povračilnih ukrepov.

V Izraelu pa se spominjajo žrtev holokavsta. Izraelski premier Ariel Šaron je ob tem obljubil, da bo preprečil vsakršno škodovanje izraelskemu ljudstvu. Ob spominskem dnevu so v Izraelu iz strahu pred palestinskimi napadi izjemno okrepili varnostne ukrepe.

Izrael nad Hamas tudi v Siriji
Izrael je skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas zagrozil z napadi na morebitna zatočišča organizacije v Siriji. Izraelski dnevnik Haretz poroča, da bi se to lahko zgodilo, če bi Hamas zaradi likvidacij svojih voditeljev v Gazi premestil svoje centre. Haaretz se pri tem sklicuje na navedbe s srečanja izraelskih politikov in obrambnih strokovnjakov.

Sicer trenutno ni dokazov, da bi vodstvo Hamasa iz Damaska pošiljalo ukaze za napade. Izraelski minister Gideon Esra je že v nedeljo vodji političnega urada Hamasa Kaledu Mašalu, ki živi v Damasku, zagrozil z likvidacijo.

Mešal zavrača nevarnost
Politični vodja skrajne palestinske organizacije Hamas s sedežem v Siriji Kaled Mešal ne verjame izraelskim grožnjam o likvidaciji. Ob tem je Mešal pojasnil, da grožnje Izraela niso nove, da pa bodo v Hamasu vseeno previdni. Naša stvar je prava in zgodovina je dokazala, da bodo kolonizatorji na koncu odšli, je še dejal Mešal.

Agenti izraelske tajne službe Mosad so Mešala poskusili ubiti že 25. septembra 1997, ko so mu na neki amanski ulici vbrizgali strup. Padel je v komo, rešili pa so ga po posredovanju jordanskega kralja Huseina, ki je zahteval, da Izrael priskrbi protistrup, v zameno pa je izpustil atentatorje.