Vladimir Kovačević je bil poveljnik III. bataljona Trebinjske brigade. Foto: EPA
Vladimir Kovačević je bil poveljnik III. bataljona Trebinjske brigade. Foto: EPA
Dubrovnik je bil konec leta 1991 žrtev brezglavega bombardiranja. Foto: EPA

Kapetanu nekdanje Jugoslovanske ljudske armade so sprva sodili v Haagu, nato pa so postopek lani predali Beogradu. Kovačevića so srbske oblasti prijele septembra leta 2003, medtem ko ga je haaško sodišče skupaj s še tremi srbskimi častniki obsodilo že leta 2001.

Duševna bolezen prekinila sojenje
Med sojenjem v Haagu so Kovačeviću zaradi duševne bolezni leta 2004 odobrili polletno začasno izpustitev in ga napotili na psihiatrično zdravljenje v Beograd. Aprila lani je haaško sodišče ugotovilo, da ni sposoben slediti sojenju, in so se zato odločili, da mu bo sodilo ustrezno sodišče v Srbiji.

Velika škoda v Dubrovniku
Kovačeviću sodijo za vojne zločine proti civilnemu prebivalstvu v Dubrovniku, saj je decembra leta 1991 svojim enotam ukazal bombardiranje zgodovinskega hrvaškega mesta, na katerega je padlo več sto izstrelkov, pri tem pa sta bila ubita dva človeka.

V bombardiranju starega dela mesta je bilo poškodvanih tudi šest spomeniških objektov, ki so pod zaščito UNESCA. Škodo so takrat ocenili na deset milijonov dolarjev. Za napad na Dubrovnik je haaško sodišče že obsodilo generala Pavla Strugarja in Miodraga Jokića, ki sta dobila osem in sedem let zapora.

C. R.