Premier Aleksis Cipras je napovedal glasovanje o zaupnici, saj je njegovo vlada izgubila večino v parlamentu. Foto: Reuters
Premier Aleksis Cipras je napovedal glasovanje o zaupnici, saj je njegovo vlada izgubila večino v parlamentu. Foto: Reuters

Premier Aleksis Cipras je po srečanju s Kamenosom že napovedal glasovanje o zaupnici.

"Zadeva okoli imena Makedonije mi ne dovoljuje, da ne bi žrtvoval ministrskega stolčka," je sporočil Kamenos, ki je že pred časom napovedal odstop, če bo v grškem parlamentu prišlo do glasovanja o novem imenu Makedonije. Sporočil je, da se iz vlade umika tudi šest poslancev njegove stranke Anel.

Makedonski parlament je v petek potrdil ustavne spremembe in državo preimenoval v Republika Severna Makedonija ‒ skladno s Prespanskim dogovorom, ki sta ga junija lani podpisala Cipras in makedonski premier Zoran Zaev.

Da bo dogovor začel veljati in bo Makedonija novo ime lahko začela uporabljati, mora Prespanski dogovor ratificirati še grški parlament.

Koalicija izgubila večino

Grška koalicija je pred Kamenosovim odstopom zasedala 153 sedežev v 300-članskem grškem parlamentu. Ciprasova stranka Siriza zaseda 145 sedežev. Odhod sedmerice iz vladne koalicije pomeni, da vlada ne bo več imela parlamentarne večine.

Cipras je v preteklih dneh že dal vedeti, da bo ob izgubi podpore Anela v parlamentu zahteval glasovanje o zaupnici, še preden bo vložil postopek ratifikacije sporazuma s Skopjem.

Če mu ne bo uspelo zagotoviti podpore 151 poslancev, bo izpeljal še nekaj reform, preden bo razpisal predčasne volitve. Redne volitve so predvidene za oktober.

Obrambni minister Kamenos je iz vlade povlekel tudi šest poslancev svoje stranke Anel. Foto: Reuters
Obrambni minister Kamenos je iz vlade povlekel tudi šest poslancev svoje stranke Anel. Foto: Reuters

Opozicija ostro proti dogovoru

Kamenos je dogovor med Ciprasom in Zaevom označil za "državno razprodajo" in dejal, da je vsakršen dogovor z omembo besede "Makedonija" v imenu države nesprejemljiv, saj je ime nepreklicno povezano z grško civilizacijo in kulturo. Makedonija se imenuje tudi grška pokrajina na severu države.

Dogovoru prav tako ostro nasprotuje največja opozicijska stranka Nova Demokracija, ki pred oktobrskimi volitvami vodi glede na javnomnenjske raziskave.

Rešitev dolgoletnega spora o makedonskem imenu je za državo nujna, če želi vstopiti v Evropsko unijo in zvezo Nato. Grčija je članstvu doslej nasprotovala, v Združene narode pa so Makedonijo sprejeli pod kratico FYROM (Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija).

Grški obrambni minister odstopil zaradi sporazuma