Medtem ko Trump zavrača globalizem, Guterresa skrbi vse večji kaos. Foto: Reuters
Medtem ko Trump zavrača globalizem, Guterresa skrbi vse večji kaos. Foto: Reuters
Emmanuel Macron
"Ni nam uspelo premagati težav, ker našo kolektivno zmožnost vse prevečkrat ovirajo delitve v Varnostnem svetu ZN-a," je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters
Kolinda Grabar-Kitarović in Justin Trudeau
Hrvaška predsednica v pogovoru s kanadskim kolegom. Foto: Reuters
Generalna skupščina ZN-a: Trump pozval k osamitvi Irana

Zavrnitev multilateralizma je podkrepil s parafrazo svojega predvolilnega slogana – naredimo vsako državo spet veliko. Ameriški predsednik je svetovno skupščino v uvodu spravil v pritajeno muzanje, ko je govor začel z nizanjem pohval na račun svoje politike v ZDA. Svojo odločitev za selitev veleposlaništva ZDA v Jeruzalem je označil za prispevek k miru in stabilnosti.

Nato se je lotil nasprotnikov. Iran je znova obsodil podpore terorizma, kritiziral "obupni jedrski sporazum" in svetovne države pozval, naj Iran popolnoma osamijo. Sirski oblasti je zagrozil z odgovorom, če bo spet uporabila kemično orožje. V nadaljevanju si je privoščil kritiko Kitajske zaradi "trgovinskega izkoriščanja" ZDA in se pohvalil s carinami, ki jih je uvedel. Omenil je tudi nov sveženj sankcij proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru in njegovim sodelavcem.

Umik iz Sveta ZN-a za človekove pravice, ki mu trenutno predseduje Slovenija, je opredelil kot nujno posledico zanemarjanja ameriških pozivov k reformam. Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je označil za telo brez legitimnosti in avtoritete. Članice Opeca, države proizvajalke nafte, je obtožil, da z visokimi cenami ropajo svet. Čestital je Poljski, ki brani neodvisnost s podporo baltskemu plinovodu, in napadel Nemčijo, ki bo po njegovih besedah kmalu povsem odvisna od ruskega plina.

Rohani: "Kljubovanje multilateralizmu znak šibkosti intelekta"
Na Trumpov poziv k osamitvi je odgovoril iranski predsednik Hasan Rohani. "Kljubovanje multilateralizmu ni znak moči, temveč je simptom šibkosti intelekta," je dejal na Generalni skupščini in ZDA pozval k novim pogovorom o jedrskem sporazumu. Največja kriza na Bližnjem vzhodu je po njegovem mnenju izraelsko-palestinski konflikt, poudaril pa je še, da si Iran ne želi vojne z nobeno državo.

Macron: "Vsi trpijo posledice podnebnih sprememb"
Francoski predsednik Emmanuel Macron je v svojem govoru dejal, da ne bo sklepal novih trgovinskih sporazumov z državami, ki ne spoštujejo pariškega podnebnega sporazuma. "Tudi tisti, ki nasprotujejo realnosti podnebnih sprememb, trpijo posledice kot vsi drugi," je še dejal francoski predsednik, ki je Generalno skupščino ZN-a nagovoril kmalu po Trumpu.

"Svetovnemu redu ni uspelo ohraniti samega sebe, gospodarske, finančne, okoljske in podnebne težave ostajajo," je še dejal francoski predsednik. "Ni nam uspelo premagati težav, ker našo kolektivno zmožnost vse prevečkrat ovirajo delitve v Varnostnem svetu ZN-a," je dodal in posvaril, da morajo svetovni voditelji zagotoviti, da Združeni narodi ne postanejo simbol nemoči, poroča Guardian.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je na začetku splošne razprave Generalne skupščine ZN-a opozoril pred porastom kaosa in zmedenosti v svetu, kjer mednarodna pravila, človekove pravice in mednarodno sodelovanje izgubljajo pomen.

Guterres svari pred spremembami v odnosih velesil
"Dandanes se lahko s spremembami v odnosih med velesilami poveča tveganje za konfrontacijo," je dejal in opozoril, da je v porastu avtoritarizem. Po njegovi presoji je edini način najprej obnovitev obvez svetovnih voditeljev do mednarodnih pravil, v središču katerih so Združeni narodi, da se lahko tako svet sooči z grožnjami.

Med globalnimi težavami je Guterres navedel vojni v Siriji in Jemnu, razmere med muslimansko manjšino Rohinga v Mjanmaru in trajajoči bližnjevzhodni konflikt med Izraelom in Palestinci. Posvaril pa je tudi pred okoljskimi spremembami, ki se "dogajajo hitreje kot mi".

Enakovredne razmere za svetovne voditelje
María Fernanda Espinosa Garcés
, predsednica generalne skupščine, je poudarila, da je to edina priložnost, ko svetovni voditelji lahko "poslušajo in so slišani v enakovrednih razmerah", poroča Guardian.

73. zasedanja Generalne skupščine ZN-a se med več kot 120 voditelji udeležuje tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Tokrat v New York ne bo ruskega predsednika Vladimirja Putina, prav tako ne voditelja Severne Koreje Kim Džong Una.

Pahor z Junckerjem o arbitraži
Predsednik republike Borut Pahor je imel dan pred začetkom splošne razprave Generalne skupščine ZN v New Yorku več dvostranskih srečanj. Med drugim se je sešel s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Pahor je na Twitterju objavil fotografijo srečanja s pripisom, da sta govorila o nadaljnjih korakih pri implementaciji sodbe arbitražnega sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško. Pahorja v ZDA spremlja zunanji minister Miro Cerar, ki je prav tako imel več pogovorov.

Generalna skupščina ZN-a: Trump pozval k osamitvi Irana