Rusi med drugim razvijajo novo generacijo sovjetskih balističnih raket topol. Foto: Reuters
Rusi med drugim razvijajo novo generacijo sovjetskih balističnih raket topol. Foto: Reuters
Vladimir Putin in George Bush
Vladimir Putin in George Bush nista našla skupnega jezika glede ščita in zdaj je naloga njunih naslednikov, da rešita to vprašanje. Foto: EPA

Ruska ponudba je nov korak Moskve pri naporih za otoplitev odnosov z Washingtonom, ki jo pričakujejo ob izvolitvi Baracka Obame za novega ameriškega predsednika, a je po drugi strani tudi znanilec težav, s katerimi se Rusija spopada pri financiranju velikopoteznega vojaškega programa med svetovno gospodarske krizo.

Poveljnik ruskih strateških sil general Nikolaj Solovcov je dejal, da bodo vsekakor primerno odgovorili, če se bodo Američani odpovedali namestitvi ščita in tako ne bo potrebnih številnih dragih vojaških programov.

Rusija ne verjame besedam ZDA
Namera ZDA, da na Poljskem namestijo deset prestreznih raket in Češkem radarsko postajo, je že od začetka trn v peti Rusiji. Washington zatrjuje, da je ščit namenjen obrambi evropskih zaveznic pred morebitnimi napadi "malopridnih držav", kot sta Iran in Severna Koreja, a Moskve ta zagotovila ne prepričajo in v ščitu vidi grožnjo za lastno nacionalno varnost.

V odgovor na ameriški ščit je Rusija napovedala namestitev raket iskander v Kaliningradu ob meji s Poljsko in Litvo, čez leto dni pa namerava namestiti še medcelinski raketni sistem RS-24, ki je zmožen prebiti sisteme zračne obrambe, kot je protiraketni ščit.

Satan z daljšo življensko dobo
Solovcov je tudi napovedal, da bi lahko podaljšali življenjsko dobo najmočnejše rakete v ruskem arzenalu - RS-20, ki je na Zahodu poznan pod imenom Satan, z zdajšnjih 20 na 30 let. Satan so začeli razvijati sredi 70. let in nameščati v 80. letih prejšnjega stoletja, ko je Sovjetska zveza skušala najti protiutež za takratni ameriški obrambni sistem, poznan kot Vojna zvezd.

G. V.