Na videoposnetku z gruzijskega izvidniškega letala je najprej videti lovsko letalo ... Foto: EPA
Na videoposnetku z gruzijskega izvidniškega letala je najprej videti lovsko letalo ... Foto: EPA
...nato pa je opaziti izstreljeno raketo. Foto: EPA

Gruzija je že od začetka trdila, da je 20. aprila njeno letalo brez pilota nad uporniško pokrajino Abhazijo sestrelilo rusko letalo, kar so dokazovali z videposnetkom s sestreljenega vohunskega letala, kjer se vidi raketa, izstreljena z letala z oznakami, ki jih imajo na repu letala MiG-29 in Su-27. Prozahodno usmerjene gruzijske oblasti so sestrelitev letala označile za dejanje agresije.

Gruzija ni ušla kritiki
Trditvam Gruzije je pritrdila posebna skupina strokovnjakov ZN-a v poročilu, ki so ga izdali v ponedeljek in v katerem kot dokaze navajajo omenjeni videposnetek ter podatke radarjev. Poročilo sicer kritizira tudi Gruzijo, ker je nad Abhazijo poslala izvidniško letalo in s tem kršila premirje.

"Gruzija protestira in od Rusije zahteva opravičilo in odškodnino v vrednosti sestreljenega letala," je dejal gruzijski zunanji minister Grigol Vašadze potem, ko je na zagovor poklical ruskega veleposlanika v Tbilisiju in mu izročil protestno noto.

Moskva se izmika odgovornosti
Rusija je vseskozi zavračala vpletenost v incident in zatrjevala, da so gruzijsko letalo sestrelile abhazijske sile, kar se mnogim sliši čudno, saj ni znano, da bi te imele take vrste letal. Rusko zunanje ministrstvo je v izjavi na ponedeljkovo poročilo ZN-a sporočilo, da ni sodelovalo z njihovimi strokovnjaki, samo poročilo pa je označilo za tendenciozno in pristransko.

Poročilo ZN-a je med obiskom v Kopenhagnu komentiral tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je dejal, da je incident z letalom le zadnji v nizu provokacij s strani gruzijskih voditeljev. "Rusija je polno izpolnila in še naprej izpolnjuje, kar smo se dogovorili z gruzijsko stranjo. Toda Gruzija ni izpolnila svojih obveznosti v skladu z dogovorom," je jasno dejal Lavrov.

"Nato ne bo rešil problemov"
Hkrati je Lavrov znova izrazil rusko nasprotovanje vstopu Gruzije v zvezo Nato, za kar si najbolj prizadeva predsednik Mikhail Sakašvili vse od prihoda na oblast z nenasilno revolucijo konec leta 2003.

"Upamo, da bodo države, ki imajo vpliv na Gruzijo, izkoristile ta vpliv, da bo Gruzija izpolnila svoje obveznosti ... raje kot, da nadaljujejo s provociranjem in spodbujanjem njenega vstopa v Nato v upanju, da bo to nekako rešilo vse probleme, ki jih ima Gruzija," je dejal Lavrov.

Sestrelitev gruzijskega letala si lahko ogledate v spodaj priloženem videoposnetku.

G. V.