Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je odločilo, da mora Rusija plačati žrtvi policijskega nasilja. Foto: EPA
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je odločilo, da mora Rusija plačati žrtvi policijskega nasilja. Foto: EPA

Policija je domnevnega storilca prijela po ropu leta 2004 v Nižnjem Novgorodu, trenutno pa prestaja 15-letno zaporno kazen.

Zapornik je že na sodišču povedal, da je priznanje, na podlagi katerega je bil obsojen, policija od njega izsilila po večurnem mučenju. Organi pregona naj bi ga tepli in brcali več ur, ga zvezali in prisilili v boleč položaj, s krpo čez usta in nos pa so mu večkrat preprečili dihanje.

Sodišče v Strasbourgu je odločilo, da so policisti z opisanimi dejanji kršili prepoved mučenja, ki je zapisana v Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

Obenem so bili sodniki mnenja, da oblasti v Rusiji niso raziskale primera in preverile obtožbo mučenju, za nameček pa prav zaradi izsiljenega priznanja domnevni storilec ni bil deležen poštenega sojenja. Obe strani imata tri mesece časa za morebitno pritožbo.

Rusija premišljuje o umiku?
Konec februarja je ruska tiskovna agencija RIA sporočila, da Rusija premišljuje o umiku iz Evropske konvencijo o človekovih pravicah in končanju sodelovanja z Evropskim sodiščem za človekove pravice, saj naj bi bile mnoge njihove odločitve v nasprotju z ruskimi interesi.