IS je povzročil veliko uničenja v Palmiri, starodavnem sirskem mestu. Foto: EPA
IS je povzročil veliko uničenja v Palmiri, starodavnem sirskem mestu. Foto: EPA

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so bili v napadih letal Su-25 uničeni utrdba, podzemni bunker in protiletalsko orožje. Tamkajšnji aktivisti so sporočili, da so bili zračni napadi izvedeni na območju okoli obnovljenega gradu iz 13. stoletja, ki stoji na vrhu hriba nad ruševinami iz časa rimskega imperija, poroča BBC.

Kot so dejali aktivisti, je težko oceniti obseg uničenja. Enote IS-ja so sicer že uničile dva 2.000 let stara templja in slavolok, potem ko so iz mesta maja pregnale vladne sile. IS namreč vztraja, da so starodavni objekti lahko predmet malikovanja, Unesco pa dejanja skupine označuje za vojni zločin.

Grad, znan kot Kalat Širku ali Kalat Ibn Maan, je na seznamu zaščitene kulturne dediščine, gre pa za v 17. stoletju dograjeno utrdbo, ki jo je okoli leta 1230 dal zgraditi emir iz Homsa Al Mudžahid Asad Al Din Širku drugi.

Prejšnji mesec je sicer društvo za zaščito sirskih arheoloških najdišč sporočilo, da so bili deli gradu poškodovani v bombnem napadu sirskih vladnih sil.

Moskva: Nismo zadeli bolnišnic
Medtem se rusko obrambno ministrstvo brani, da ruska letala niso bombardirala bolnišnic v Siriji, poroča rt.com. Poslopja, o katerih poročajo zahodni mediji, po mnenju Kremlja sploh ne obstajajo.

Med 21. in 23. oktobrom je namreč več zahodnih medijev poročalo, da je v napadu ruskih letal na vas Sarmin v pokrajini Idlib umrlo 12 ljudi. V različnih krajih naj bi bilo zadetih tudi več zdravstvenih poslopij.

Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je poročanja zavrnil in dejal, da ne temeljijo na dokazih. Med šestimi bolnišnicami, ki so omenjene v poročilih, namreč zares obstaja le ena, je dejal. Moskva je ponudila fotografijo, ki naj bi bila posneta 31. oktobra, in na kateri je ta bolnišnica nedotaknjena.