Ekumenski patriarh Bartolomej je neuradni verski voditelj pravoslavnih vernikov. Foto: Reuters
Ekumenski patriarh Bartolomej je neuradni verski voditelj pravoslavnih vernikov. Foto: Reuters
Patriarh Ruske pravoslavne cerkve Kiril je letos celo odpotoval v Carigrad, da bi preprečil priznanje. Foto: Reuters
Ruska pravoslavna cerkev prekinila odnose s Carigradom

"Ne moremo več imeti skupnega bogoslužja, naši duhovniki pa ne morejo več sodelovati pri liturgičnih obredih s predstavniki carigrajskega patriarhata," je po sinodi Ruske pravoslavne cerkve v Minsku povedal škof Hilarion, ki je pristojen za diplomatske odnose moskovskega patriarhata. Prav tako pripadniki Ruske pravoslavne cerkve ne morejo več prejemati obhajila pri obredih ekumenskega patriarhata, ki ima sedež v Carigradu.

"Nemogoče nadaljevati zvezo s Carigradom"
Dodal je, da priznanje Ukrajinske pravoslavne cerkve ustvarja verski razkol, najhujšega v več kot sto letih. Zaradi tega ne morejo biti v stiku z ekumenskim patriarhatom, je poudaril. Kot poroča Al Džazira, so sporočili, da takšna poteza pomeni enako kot "odklanjanje zgodovinskih korenin in zavez", zaradi česar je "nemogoče", da Ruska pravoslavna cerkev nadaljuje svojo zvezo s Carigradom. Pozvala je druge Pravoslavne cerkve, da pravilno ocenijo odločitev ekumenskega patriarhata in "poiščejo pot iz najhujše krize, ki povzroča razkol v Pravoslavni cerkvi".

Ekumenski patriarh Bartolomej je v četrtek sprejel odlok, s katerim je priznal neodvisnost Ukrajinske pravoslavne cerkve. Na sinodi v Carigradu so se strinjali tudi, da bodo v svoje vrste znova sprejeli vodjo Ukrajinske cerkve, patriarha Filareta, in kijevskega metropolita Makarija. Po sporu z Moskvo so ju namreč izgnali. Bartolomej ima sicer naziv prvi med enakimi in je tako častni vodja voditeljev drugih Pravoslavnih cerkva. Neuradno velja tudi za verskega voditelja pravoslavnih vernikov.

Ukrajinska cerkev razdeljena na tri dele
Ruska pravoslavna cerkev je odločitev carigrajskega patriarhata že pretekli teden označila za katastrofo. Moskovski patriarhat, ki ga podpira Kremelj, trdi, da tehnično nadzoruje večino ukrajinskih pravoslavnih župnij. Ukrajinska cerkev je trenutno razdeljena na tri dele in enega tehnično nadzoruje moskovski patriarh, kar se zdi Kijevu zaradi konflikta na vzhodu Ukrajine nesprejemljivo. Ukrajinska pravoslavna cerkev se je sicer ločila od Moskve v 90. letih prejšnjega stoletja.

Na svetu je približno 300 milijonov pravoslavnih vernikov, ki so po priznanju ukrajinske člani 16 samostojnih oz. avtokefalnih Pravoslavnih cerkva. Makedonske, črnogorske in beloruske pa preostale Cerkve (še) niso priznale za samostojne.

Ruska pravoslavna cerkev prekinila odnose s Carigradom