Pičuškin bo do konca življenja v zaporu. Foto: EPA
Pičuškin bo do konca življenja v zaporu. Foto: EPA
Morilec do smrti za zapahi

Serijski morilec je med sojenjem povedal, da je nameraval ubiti 64 ljudi, kolikor je polj na šahovnici, zato so mu v medijih nadeli ime morilec šahist. Policija preiskuje še enajst umorov, ki jih je morda zagrešil obsojeni. 33-letni Pičuškin je namreč zatrdil, da je ubil 63 ljudi, še prejšnji teden pa je dejal, da se je ob tem počutil kot Bog, ko se je odločal o življenju ali smrti.

Ko ga je sodnik vprašal, če razume sodbo, je odvrnil, da ni gluh in da razume. Svojo prvo žrtev je ubil leta 1992, šlo pa naj bi za njegovega prijatelja. Pri tem je občutil posebna čustva, ki so zanj kot prva ljubezen.

Počutil sem se kot Bog
Med branjem sodbe je bilo v sodni dvorani tudi okoli 20 sorodnikov žrtev. Največ Pičuškinovih žrtev je bilo alkoholikov, brezdomcev in starejših. Največkrat jih je zvabil k sebi pod pretvezo, da bodo spili kozarček ali dva, potem pa jim je razbil lobanjo in odvrgel trupla v kanale ali parke. Od leta 2002 je ubil približno enega človeka na mesec, nekoč pa je v 10 dneh pokončal celo tri ljudi. "Vzel sem najbolj dragoceno stvar, človeško življenje. Nisem jim vzel nič vrednega, denar ali nakit, tega nisem potreboval. Počutil sem se kot Bog. Želel sem zbrati njihove duše," je dejal med pričanjem.

Za Andrejem Čikatilom je Pičuškin na lestvici množičnih morilcev. Čikatilo je bil obsojen in pozneje usmrčen zaradi umora več kot 50 ljudi.

Morilec do smrti za zapahi