Koalicija pod vodstvom ZDA je v Siriji in Iraku od leta 2014 ubila ogromno civilistov. Foto: Reuters
Koalicija pod vodstvom ZDA je v Siriji in Iraku od leta 2014 ubila ogromno civilistov. Foto: Reuters

Gre za zračni napad na vzhodno sirsko mesto Baguz 18. marca 2019, ko so se Sirske demokratične sile s podporo ZDA bojevale za prevzem nadzora nad zadnjim oporiščem džihadistične skupine Islamska država.

New York Times je lani poročal, da je ameriška vojska v napadu zadela taborišče, kamor so se zatekli ženske, otroci, ujetniki Islamske države in ranjeni moški. Ubitih je bilo približno 70 ljudi.

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so izvedli preiskavo, ki naj bi pokazala, da vojska ni kršila pravil vojne ali namerno povzročila civilnih žrtev, poroča BBC.

General Michael Garrett, ki je vodil preiskavo, je v poročilu zapisal, da so za napad prosile Sirske demokratične sile po protinapadu borcev Islamske države.

Dodal je, da je ameriški poveljnik večkrat prejel potrditev, da na območju predvidenega napada ni civilistov, zato je odobril zračni napad. Ameriška vojska naj tako ne bi vedela, da so bili na območju napada tudi civilisti.

Predstavnik ameriškega ministrstva je v torek dejal, da je bilo v napadu ubitih 52 sovražnih borcev, med katere je vključil tudi otroka, ubiti pa so bili tudi štirje civilisti, ena ženska in trije otroci. Še 15 civilistov je bilo ranjenih, 11 žensk in štirje otroci, je dodal.

Preiskovalec Garrett je v poročilu še zapisal, da se je ameriški poveljnik, ki je odobril napad, zanašal na podatke, ki niso bili popolnoma točni, a da za to ni sam kriv in da "ni kršil pravil vojne".

Ob tem pa je Garrett vendarle kritiziral zamudo pri poročanju o civilnih žrtvah, zaradi česar o dogodku niso poročali kongresu.

Mednarodna koalicija proti Islamski državi pod vodstvom ZDA je priznala, da je po letu 2014 v zračnih napadih v Siriji in Iraku ubila najmanj 1417 civilistov, organizacija, ki spremlja posledice teh napadov, Airwars pa ocenjuje, da je to število nekje od 8192 do 13.244.