Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bidnova vlada namerava povabiti k sodelovanju demokratske države, ki bodo plačale postopke z denarjem, ki ga dobijo iz zveznega zdravstvenega sklada za pomoč revnim medicaid.

Američanke po odločitvi vrhovnega sodišča v vse večjem številu prestopajo meje zveznih držav, da bi opravile splav. Nacionalna federacija za splave je sporočila, da je doslej plačala 76 hotelskih sob in 52 letalskih ali avtobusnih vozovnic, to pa je le ena od organizacij, ki bodo pomagale ženskam.

Zvezna proračunska sredstva se sicer ne smejo porabljati za splav, razen ko je ogroženo življenje nosečnice ali je nosečnost posledica posilstva oziroma incesta, zato bi znale biti z izpolnjevanjem izvršnega ukaza težave, poroča Deutsche Welle.

Bidnov ukaz opozarja zdravstvene ustanove, da po zvezni zakonodaji ne smejo diskriminirati, pozval jih je tudi, da ključne podatke in informacije pošiljajo nacionalnemu inštitutu za zdravje in Centru za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Predsednik je s podpisom izvršnega ukaza pohitel, potem ko so volivci v konservativnem Kansasu v torek z veliko večino na referendumu presenetljivo zavrnili pobudo za prepoved splava.

Pred tem je Biden že sprejel izvršni ukaz, ki ščiti dostop do storitev za reproduktivno zdravje vključno s splavom in kontracepcijo, ščiti zasebnost pacientk in njihov dostop do informacij, promovira varnost pacientk, zdravnikov in klinik za splave ter usklajuje izvajanje zveznih ukrepov na tem področju.

Vse to je posledica odločitve konservativne večine vrhovnega sodišča ZDA, ki je pred mesecem in pol odpravila ustavno zagotovljeno pravico do splava po vseh ZDA in prepustila odločanje o tem zakonodajalcem v posameznih zveznih državah. Republikanske države splav prepovedujejo, demokratske ga dovoljujejo še naprej.

Biden je odločitev sodišča označil za sramotno in jo opredelil kot zdravstveno krizo, a te uradno še ni razglasil, čeprav ga k temu poziva demokratska baza.