Bolsonaru očitajo podporo krčenju gozdov v Amazoniji. Foto: Reuters
Bolsonaru očitajo podporo krčenju gozdov v Amazoniji. Foto: Reuters

Skrajno desni brazilski predsednik je tarča številnih kritik zaradi podpiranja krčenja amazonskega pragozda ter zaradi prepoznega odziva na požare v deževnem pragozdu.

Njegov tiskovni predstavnik je pojasnil, da Brazilija še razmišlja, da bi na vrh v Kolumbiji poslala koga drugega ali prosila za preložitev vrha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povedal je še, da mora Bolsonaro zaradi operacije abdominalne kile v petek začeti tekočo dieto, zaradi česar se ne more udeležiti vrha. Operacija, že četrta po tem, ko je bil Bolsonaro lani med predsedniško kampanjo zaboden z nožem, je predvidena v nedeljo v Sao Paulu. Po navedbah zdravnikov bo moral brazilski predsednik po operaciji deset dni počivati.

Bolsonaro obljublja prihod v New York

Pred tem je Bolsonaro v ponedeljek napovedal, da bo svojo politiko glede Amazonije branil na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, ki bo konec septembra v New Yorku.

"Pred ZN bom prišel tudi na invalidskem vozičku, na nosilih. Prišel bom, ker hočem govoriti o Amazoniji," je dejal novinarjem pred svojo uradno rezidenco v glavnem mestu Brasilia.

Brazilski predstavniki so tradicionalno prvi med govorci na zasedanjih Generalne skupščine ZN-a. Letošnje zasedanje se bo začelo 24. septembra.

Bolsonaro je tarča ostrih kritik mednarodne skupnosti, češ da se ne zavzema dovolj proti požarom oziroma da jih celo dopušča.