Ozemlje Yanomamijev v Amazoniji. Foto: Reuters
Ozemlje Yanomamijev v Amazoniji. Foto: Reuters

Staroselska poglavarka Joenia Wapichana je novinarjem dejala, da podrobnosti operacije ne more izdati, saj ne želijo dati rudarjem možnosti, da se nanjo pripravijo.

"Policijskim enotam moramo pustiti, da pripravijo operacijo na skrivaj; sporočilo predsednika Lule je, da bo ta sledila kmalu in je ne morejo prav dolgo odlagati," je dejala Wapichana, ki bo ta teden postala prva staroselka na čelu vladnega urada za staroselske zadeve (Funai).

Na to mesto jo je imenoval brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki se je ob nastopu predsedniškega položaja na začetku januarja zavezal, da bo izgnal rudarje na črno z zaščitenih staroselskih ozemelj.

Tako hude krize skupnost Yanomamija še ni trpela. Foto: Reuters
Tako hude krize skupnost Yanomamija še ni trpela. Foto: Reuters

Po navedbah Wapichane bo posebna enota vključevala zvezno policijo, vojsko, okoljevarstveno agencijo Ibama, več ministrstev in Funai.

V največjem staroselskem rezervatu v Braziliji, v zvezni državi Roraima na meji z Venezuelo, koplje zlato okoli 20.000 nezakonitih rudarjev, pri tem pa onesnažujejo vodo z živim srebrom, ki ga uporabljajo za ločevanje kovine od rude in zemlje. Pri tem poginjajo ribe, Yanomamiji pa ostajajo brez pitne vode.

Rudarji se pospešeno povezujejo z dobro oboroženimi tolpami, ki terorizirajo staroselske skupnosti, ki se prvič v zgodovini ne morejo nahraniti, posledica pa so široko razmahnjena podhranjenost in smrti med 28.000-člansko skupnostjo Yanomamijev.

Krizne razmere v Amazoniji

Lula je prejšnji teden razglasil krizne razmere na ozemlju Yanomamijev, v ponedeljek pa je njegova vlada odredila zaprtje zračnega prostora nad rezervatom in sprejela korake za zaporo rečnega prometa do zlatokopov. Wapichana je povedala, da vsak dan leti okoli 40 manjših letal do skrivnih pristajalnih stez, opremljenih s hrano in drugimi potrebščinami za rudarje, zato potrebujejo pomoč zračnih sil, da bi ustavili te polete, ki jih je prejšnja brazilska vlada mirno dopuščala.

Staroselci umirajo zaradi podhranjenosti. Foto: Reuters
Staroselci umirajo zaradi podhranjenosti. Foto: Reuters

Rudarji uporabljajo reke za transport težje opreme in goriva do svojih zlatokopskih lokacij, kjer iščejo zlato v blatnih mlakah sredi gozdnih čistin.

Wapichana je napovedala, da bo vlada ukrepala proti zločinskim tolpam in finančnim skupinam, ki financirajo rudarjenje na črno in perejo zlato.

Lulov predhodnik, nekdanji predsednik Jair Bolsonaro, je zagovarjal rudarjenje na zaščitenih staroselskih ozemljih, njegova vlada pa si je zatiskala oči pred invazijami nezakonitih rudarjev in drvarjev v staroselske rezervate. Wapichana je prepričana, da bo brazilska vojska, ki je podpirala Bolsonara, ubogala Lulove ukaze in stopila na prste nezakonitemu rudarjenju na ozemljih, ki so po ustavi zaščitena.

"Smo v novi dobi. Imamo močnega in odgovornega predsednika, ki je imel pogum, da je odpotoval v Roraimo in javno razglasil, da je cilj te operacije izgnati rudarje, kar je treba storiti čim prej," je dejala.

Ob tem je še poudarila, da bodo tisti, odgovorni za humanitarno krizo Yanomamijev, kaznovani zaradi malomarnosti, v skrajnem primeru tudi zaradi genocida.