Vihar bi lahko prizadel 10 milijonov ljudi. Foto: Reuters
Vihar bi lahko prizadel 10 milijonov ljudi. Foto: Reuters
Vihar lahko s seboj prinese do meter padavin. Foto: Reuters
Predsednik Donald Trump zagotavlja, da so pripravljeni na spopad z viharjem. Foto: Reuters
Orkan Florence dosegel obalo ZDA

Po poročanju CNN-a sta v Wilmingtonu v ameriški zvezni državi Južna Karolina umrla otrok in mati, ko je na njuno hišo padlo drevo. Očeta s hudimi poškodbami so prepeljali v bolnišnico. Tretja žrtev je bila neka ženska, ki je imela zastoj srca, zaradi podrtega drevesa pa reševalcem ni uspelo priti do nje pravočasno. Še ena oseba je umrla pri upravljanju generatorja. Neki moški pa je umrl med iskanjem svojih psov.

Močne nevihte, vetrovi in dež so ponekod mesta spremenili v reke. Orkan 1. stopnje ne bo ponehal še nekaj dni, opozarjajo vremenoslovci, ki so že napovedali močne poplave in zemeljske plazove.

Do zdaj je brez elektrike ostalo skoraj milijon gospodinjstev v Južni in Severni Karolini, več kot 26.000 ljudi se je zateklo v okoli 200 zasilnih zavetišč. Oblasti so sicer izdale opozorilo za evakuacijo 1,7 milijona ljudi.

Iz hotela v Jacksonvillu v Severni Karolini so rešili 60 ljudi, potem ko se je zrušila streha hotela. V pripravljenosti je 4.000 pripadnikov narodne garde, na terenu je tudi 40.000 električarjev. Na vzhodni obali ZDA so odpovedali več kot tisoč poletov. V Brunswicku so zaustavili jedrsko elektrarno.

Guverner: Vihar je zgodovinski
Florence je po obsegu ogromen vihar, guverner Severne Karoline Roy Cooper ga je označil kar za "zgodovinskega". Samo v Severni Karolini naj bi v naslednjih dveh dneh napadlo toliko padavin, kot jih v normalnem času pade v osmih mesecih. Obalna območja se bodo spoprijela z valovi, visokimi več kot tri metre, dežja pa bo padlo za skoraj meter.

Več poplav na obalnih območjih je bilo že v četrtek zvečer, ko je bilo središče viharja od kopnega oddaljeno več kot 300 kilometrov. Boje so nekaj kilometrov od obale Severne Karoline namerile do devet metrov visoke valove.

Trump zagotavlja pripravljenost
Predsednik ZDA Donald Trump zagotavlja, da je zvezna agencija za posredovanje v nesrečah (Fema) pripravljena na učinkovito ukrepanje, vendar je večino časa porabil za prepire o uradnem številu žrtev lanskega orkana Maria v Portoriku.

Orkan Florence dosegel obalo ZDA