Vodja Ponosnih fantov Enrique Tarrio (skrajno levo) je bil na decembrskem protestu v Washingtonu zaradi svojega obnašanja aretiran. Foto: Reuters
Vodja Ponosnih fantov Enrique Tarrio (skrajno levo) je bil na decembrskem protestu v Washingtonu zaradi svojega obnašanja aretiran. Foto: Reuters

Kanadski minister za javno varnost Bill Blair je dejal, da je na odločitev vplivala ključna vloga skupine v napadu na ameriški kongres 6. januarja, ob tem pa je dodal, da je namen delovanja skupine in njeno poveličevanje nasilja dovolj zgovorno samo po sebi.

Ponosni fantje so skrajno desničarska moška šovinistična skupina, ki je znana po nasilju na protestih. Kanada je prva država, ki je te Trumpove podpornike razglasila za teroriste. Trump se skupini doslej ni odpovedal in septembra lani ji je med soočenjem predsedniških kandidatov namesto izreka obsodbe sporočil, naj bo pripravljena.

Vodja Ponosnih fantov Enrique Tarrio je kanadsko potezo označil za neumnost, ker pomeni kršenje svobode izražanja in zanjo ni nobene osnove. "Vse, kar so kanadski Ponosni fantje storili doslej, je to, da so se udeleževali zborovanj," je sporočil Tarrio. Priznal je, da je kanadska skupina Ponosnih fantov zelo umirjena v primerjavi z ameriško. V Kanadi naj bi bilo med 1000 in 1500 člani te skupine.

Po kanadski potezi se je z vprašanjem, ali bo vlada Joeja Bidna storila podobno, srečala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki. Odgovorila je, da trenutno poteka pregled vseh domačih skrajnežev v ZDA. "Počakali bomo na konec revizije in se nato odločili," je dejala.

Kanada Ponosne fante razglasila za teroristično organizacijo