Kubanci opazujejo črn dim nad požariščem v skladišču goriva. Foto: AP
Kubanci opazujejo črn dim nad požariščem v skladišču goriva. Foto: AP

Ogenj je izbruhnil v petek pred več kot tednom dni, ko je strela med nevihto zadela enega od rezervoarjev v skladišču nafte v kraju Matanzas.

Požar je povzročil eksplozijo rezervoarja s 26.000 kubičnimi metri surove nafte, po kateri se je ogenj razširil še na štiri od skupno osmih rezervoarjev. V soboto je razneslo še drugi rezervoar.

Gasilcem je požar uspelo omejiti v sredo, po petih dneh gašenja. Dokončno so ga pogasili v petek. V požaru je bilo uničenih 40 odstotkov največjega skladišča nafte v državi, poroča Al Džazira.

Ogenj v skladišču goriva, ki ga večinoma uporabljajo za proizvodnjo elektrike v termoelektrarni Antonio Guiteras, je povzročil številne in obsežne izpade elektrike po Kubi.

Kuba: Po požaru iščejo pogrešane gasilce
Gašenje iz zraka. Foto: AP
Gašenje iz zraka. Foto: AP

Na pomoč gasilci iz Mehike in Venezuele

Na pomoč pri gašenju sta Kubi priskočili tudi Mehika in Venezuela, ki sta poslali gasilce, strokovnjake, opremo in material za gašenje. Pri gašenju je umrl najmanj en gasilec. Na pogorišču je zdaj 60 strokovnjakov, ki iščejo 14 pogrešanih gasilcev.

V tej najhujši industrijski nesreči v zgodovini Kube je bilo poškodovanih skupno 132 ljudi. Po zadnjih podatkih zdravstvenega ministrstva so štirje ponesrečenci še v kritičnem stanju.

Kubanske oblasti so zatrdile, da nafta ni onesnažila bližnjega zaliva Matanzas. Prebivalcem na območju do 130 kilometrov oddaljene prestolnice Havane pa so v sredo naročili, naj zaradi zračnega onesnaženja nosijo obrazne maske in se izogibajo morebitnemu kislemu dežju, ki bi se lahko pojavil zaradi velikega oblaka dima po požaru.

Uničenih je 40 odstotkov skladišča. Foto: Reuters
Uničenih je 40 odstotkov skladišča. Foto: Reuters

Tankerje z nafto iz Rusije in Venezuele preusmerili

Zaradi požara so morali v zadnjih dneh en ruski in dva venezuelska tankerja preusmeriti v manjša pristanišča. Kubanski predsednik Miguel Diaz-Canel je v sredo sporočil, da po nesreči v državi pripravljajo nov sistem za sprejemanje uvoza nafte. Skladišče v Matanzasu je bilo namreč edino, ki je lahko sprejelo večje tankerje.

Požar poglobil energetsko pomanjkanje

Kubanske oblasti niso sporočile, koliko goriva je bilo v požaru izgubljenega. Skladišče v Matanzasu z osmimi rezervoarji ima sicer skupno zmogljivost za shranjevanje skoraj 420.000 kubičnih metrov nafte. Rezervoarji so vsebovali kubansko surovo nafto in uvoženo težko kurilno olje, ki se uporablja predvsem za proizvodnjo električne energije.

Ogenj je tako uničil pomembne energetske zaloge države, ki se že sicer spopada s hudo gospodarsko krizo in velikimi težavami pri oskrbi z energijo.