Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija je pred dogodkom sporočila, da so zaznali "grožnje z nasiljem", zato je bila varnost v Washingtonu okrepljena. Kapitolski grič so ogradili z ograjo, območje je varovalo več sto policistov, v pripravljenosti je bilo sto pripadnikov nacionalne garde, poroča BBC.

Vendar je bila udeležba na protestu nato skromna. Kongresna policija je ocenila, da je na protest prišlo med 400 do 450 ljudi. Reuters poroča, da je bilo protestnikov med 100 in 200, v množici pa so bili tudi številni novinarji in radovedneži.

Dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona Andrej Stopar je poročal, da so protesti potekali mirno.

Organizatorji protesta, skupina Amerika, poglej naprej, ki jo vodi nekdani direktor za podatke in strategijo za kampanjo Donalda Trumpa Matt Braynard, so prek zvočnikov sporočila, da so aretirani po vdoru v kongres "politični zaporniki", saj da niso bili nasilni.

Obtoženih več kot 640 vstajnikov, 61 priznalo krivdo

Do zdaj je bilo pridržanih in obtoženih več kot 640 vstajnikov, a le 61 obtožencev je privolilo v sodelovanje s sodiščem in priznalo krivdo.

Ikona kapitolske vstaje, privrženec QAnona, "šaman" Jacob Anthony Chancley, ki so ga pridržali in obtožili že januarja in je nato februarja zanikal krivdo, a izrazil obžalovanje za vdor v kongres in se opravičil, je avgusta krivdo vendarle priznal. Izrek kazni je napovedan za 17. november, verjetno pa ga čaka od 41 do 51 mesecev zapora, je še poročal Andrej Stopar.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Paul Hodgkins s Floride je bil julija kot prvi obsojen na zaporno kazen, zaradi priznanja krivde namesto na 20-mesečno na osemmesečno.

"Ubogi mali Paul Hodgkins, kajne? Ta tip je reven kot cerkvena miš, iz delavskega razreda, skromen, zadržan. Mislim, to je njegova najhujša nočna mora. Osem mesecev ni nič v primerjavi s tem, da bo moral s tem živeti do konca življenja," je dejal njegov odvetnik Patrick Leduc.

Nekdanji chicaški policist Karol Chwiesiuk je bil po sodelovanju v protestu degradiran na administrativnega uslužbenca.

"Chicaška policijska uprava ne bo dopustila nikomur, da onečasti našo zvezdo. Kar se je zgodilo v Washingtonu 6. januarja, je bila popolna sramota. Ob dejstvu, da je bil chicaški policist soudeležen v napadu na ameriško demokracijo, mi kar vre kri, kar slabo mi je," je dejal načelnik David Brown iz chicaške policije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Število obtoženih bo še naraslo

Preiskava FBI-ja še poteka, zato bo število obtožencev še naraščalo. A precejšni del ameriške javnosti v vdoru na Kapitol ne vidi vstaje, ampak izraz ameriške svobode in poskus preprečiti uveljavitev izidov volitev, ki jim ne verjamejo, je še poročal Andrej Stopar.

"Da so napadli stavbo, je bilo eno. Ampak da pa so tudi napadli ustavo ZDA ...," je bila ogorčena predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. "In zdaj se ti ljudje vračajo, da bi se poklonili ljudem, ki so bili željni krvi, ki so bili pripravljeni ubijati naše kongresnike, ki so odgovorni za smrt naših policistov ..."

V Washingtonu protesti v podporo napadalcem na Kapitol