Prvo predsedniško soočenje 29. septembra je bilo po mnenju večine ameriških analitikov katastrofalno in podobno gostilniškemu prepiru. Foto: Reuters
Prvo predsedniško soočenje 29. septembra je bilo po mnenju večine ameriških analitikov katastrofalno in podobno gostilniškemu prepiru. Foto: Reuters

Predsedniška volilna komisija, v kateri je enako število demokratov in republikancev, je po premisleku v ponedeljek odločila, da bo na zadnjem soočenju pred volitvami mikrofon tistega predsedniškega kandidata, ki ne bo imel besede, izključen. Zadnje televizijsko soočanje bo 22. oktobra.

Direktor za komunikacije pri Trumpovi kampanji Tim Murtaugh se je na odločitev komisije že pritožil in jo označil kot poskus pomoči demokratskemu kandidatu Joeju Bidnu. Je pa zatrdil, da bo Trump kljub novim pravilom prišel na soočenje. Trump je kmalu po prvem soočenju zbolel za covidom-19, zaradi česar je komisija predlagala virtualno obliko drugega zasedanja v Miamiju 15. oktobra. Trump je predlog zavrnil, zato sta imela z Bidnom vsak svojo javno tribuno.

Mikrofoni ugasnjeni za dve minuti

Mikrofoni bodo na soočenju utišani le za dve minuti ob začetku vsakega od šestih 15-minutnih tematskih delov soočenja. Toliko časa ima kandidat na voljo za odgovor na vprašanje. Nato bodo mikrofone znova vključili za enajst minut za vsak sklop razprave.

V tem času je od Trumpa pričakovati neusmiljene napade na Bidna zaradi njegovega sina Hunterja Bidna, ki je med predsedovanjem Baracka Obame, ko je bil Biden podpredsednik, za visoke honorarje sodeloval z ukrajinskimi poslovneži pri energetskem podjetju Burisma. Senatni odbori, ki jih vodijo republikanci, so ugotovili, da Joe Biden v omenjeno zadevo osebno ni vpleten.

Joe Biden v povprečju vodi za 10,5 odstotne točke

Javnomnenjske ankete napovedujejo občutno in stabilno prednost Joeju Bidnu

Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik Andrej Stopar, na nacionalni ravni demokratski predsedniški kandidat Joe Biden v povprečju vodi za 10 odstotnih točk in pol.

"Bidnu v korist govorijo tudi meritve javnega mnenja v državah, kot sta Wisconsin in Michigan, ki sta leta 2016 nepričakovano podprla Donalda Trumpa. Obenem je očitno, da bo izid tesen na primer na Floridi, v Severni Karolini, Arizoni in predvsem v Pensilvaniji. V te države so uperjene vse sile Trumpove kampanje, saj izkušnje leta 2016 kažejo, da je mogoče nabrati dovolj elektorskih glasov z minimalnim premikanjem jezička na tehtnici in brez ljudskega glasu. Medtem ko bo za potrditev tega treba počakati na volitve, je predsednik Trump zaokrožil svojo osebno strategijo boja proti pandemiji, ko je strokovnjake z infektologom Anthonyjem Faucijem na čelu razglasil za "idiote"".

Facebook in Twitter omejila širjenje objav New York Posta

Podporniki medtem iščejo dokaze, ki bi lahko škodovali vodilnemu v predvolilnih anketah Bidnu. Nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani je tako časopisu New York Post posredoval prenosni računalnik, na katerem naj bi bili dokazi o številnih nepravilnostih Hunterja Bidna.

Giuliani, ki ga ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) sumi posredovanja ruske obveščevalne propagande, sta Facebook in Twitter za nekaj časa omejila širjenje objav New York Posta na platformah. Kongresni republikanci so se odzvali z nalogi za zaslišanja vodilnih na Twitterju in Facebooku ter obtožbami o kratenju svobode govora, cenzuri in pristranskosti do Bidna.