51-letni napadalec, ki ga je policija identificirala kot Gabriela Wortmana, je strelski pohod v majhnem podeželskem kraju Portapique začel pozno v soboto. Med posameznimi "kraji zločina", ki jih je najmanj 16, se je prevažal v policijskem avtomobilu, navaja BBC.

Policija je objavila sliko napadalca. Gre za 51-letnega Gabriela Wortmana, čigar motiv za zločin še ni znan. Foto: EPA
Policija je objavila sliko napadalca. Gre za 51-letnega Gabriela Wortmana, čigar motiv za zločin še ni znan. Foto: EPA

Ujeli so ga na bencinski postaji
Wortmana so naposled po 12-urnem lovu aretirali na bencinski postaji v predmestju Halifaxa, glavnem mestu Nove Škotske.

Kmalu zatem pa je prišlo poročilo, da je Wortman mrtev, brez dodatnih pojasnil. Strelec je med izvajanjem svojega zločina nosil policijsko uniformo, prav tako naj bi si predelal avto, da je spominjal na vozilo Kraljevske kanadske konjeniške policije.

Motiv strelca za zdaj še ni znan.

Ubita policistka mati dveh otrok
Oblasti sporočajo, da je žrtev morda še več. Med že identificiranimi žrtvami je tudi policistka Heidi Stevenson, mati dveh otrok. "Heidi se je odzvala klicu dolžnosti in umrla med varovanjem tistih, ki jim je služila," so sporočili s policije Nove Škotske.

Trudeau: Skupaj bomo žalovali z družinami
"V takih trenutkih stopimo skupaj in se podpiramo. Skupaj bomo žalovali z družinami žrtev in jim pomagali skozi hude čase,"
pa je sporočil kanadski premier Justin Trudeau.

Strelski pokoli v Kanadi so tudi zaradi strožje zakonodaje kot v ZDA glede nošnje orožja razmeroma redki. Leta 2019 sta dva najstnika v Britanski Kolumbiji ubila tri ljudi, leta 1989 pa je bilo v Quebecu ubitih 14 ljudi.

Strelski napad v Kanadi
Kanado pretresa pokol v Novi Škotski