Ghislaine Maxwell so aretirali v New Hampshiru. Foto: Reuters
Ghislaine Maxwell so aretirali v New Hampshiru. Foto: Reuters

58-letnico so aretirali v Bradfordu v New Hampshiru, kjer je živela od decembra. Pred zveznim sodiščem v tej državi se je pojavila na kratko prek videopovezave iz pripora, a se glede obtožb zoper njo ni izrekla. Prav tako ni bil določena varščina. Sodnik je odredil, da se ji bo sodilo v New Yorku.

Tožilci so dejali, da obstaja tveganje, da bi hotela pobegniti, in naj zato ostane v pridržanju brez možnosti varščine. Grozi ji do 35 let zapora.

Očita se ji zagotavljanje in prevoz mladoletnih oseb za nezakonita spolna dejanja in lažno pričanje.

Tožilka v Manhattnu Audrey Strauss je za Ghislaine Maxwell dejala, da je bila ena od Epsteinovih najtesnejših sodelavk in da mu je pomagala zlorabljati dekleta, ki so bila stara tudi le 14 let. Igrala je "ključno vlogo pri tem, da je Epstein identificiral, se spoprijateljil z njimi in osvajal mladoletne žrtve. V nakaterih primerih je Maxwell tudi sama sodelovala v zlorabah," je dejala tožilka.

"Leta sem se bala Epsteina in njegovega kroga," je dejala Jennifer Araoz, ki je Ghislaine Maxwell obtožila, da jo je predala Epsteinu. Po njenih besedah aretacija Ghislaine Maxwell pomeni, da bo pravica za preživele morda dosežena.

66-letni Epstein je umrl avgusta lani v newyorškem zaporu, kjer je čakal na sojenje zaradi obtožb o zlorabi mladoletnic med letoma 2002 in 2005. Našli so ga obešenega v celici, oblasti pa so sporočile, da je šlo za samomor, o čemer številni sicer dvomijo.

Leta 2008 je na Floridi sklenil dogovor s tožilstvom, v skladu s katerim je priznal krivdo za nagovarjanje mladoletnice k prostituciji. Ta dogovor je bil kritiziran kot preveč prizanesljiv.

Multimilijonar Epstein je bil tesno povezan s številnimi vplivnimi ljudmi. Foto: Reuters
Multimilijonar Epstein je bil tesno povezan s številnimi vplivnimi ljudmi. Foto: Reuters

"Normalizacija spolnih zlorab"

Obtožnica pa Ghislaine Maxwell očita, da je med letoma 1994 in 1997 zvabljala dekleta tako, da jih je spraševala o njihovih življenjih, šolah in družinah ter jih peljala po nakupih in v kino. Tožilka Audrey Strauss pa je njena domnevna takratna dejanja označila za uvod v Epsteinove zlorabe.

Potem ko si je pridobila zaupanje deklet, naj bi skušala "normalizirati spolne zlorabe" s pogovorom o spolnosti, s slačenjem pred njimi ali tako, da je bila zraven, ko so bila dekleta slečena. Epsteinu pa se je očitalo, da se je dotikal njihovih spolovil, nanje polagal spolne pripomočke in masturbiral, ko so se dekleta dotikala.

Tožilka Strauss je dejala, do so se zlorabe dogajale v Epsteinovih domovih v New Yorku, Santa Feju in Palm Beachu, pa tudi v domu Ghislaine Maxwell v Londonu.

Epstein je bil povezan s številnimi vplivnimi ljudmi, od predsednika ZDA Donalda Trumpa do nekdanjega predsednika Billa Clintona in britanskega princa Andrewa.

Junija je tedanji tožilec na Manhattnu Geoffrey Berman dejal, da se je princ Andrew izogibal njihovim poskusom, da bi ga zaslišali glede njegovih stikov z Epsteinom. Isti mesec je bil Berman odpuščen.

"Radi bi, da princ Andrew pride in se pogovori z nami," pa je dejala tožilka Strauss. Vir blizu princu je dejal, da jih izjava tožilke čudi, češ da so v zadnjem mesecu dvakrat pisali ameriškemu ministrstvu za pravosodje, ki pa naj ne bi odgovorilo. Ameriški pravosodni minister William Barr je junija dejal, da ni načrtov za izročitev princa Andrewa.