Correa pregon v Ekvadorju označuje za političnega. Foto: EPA
Correa pregon v Ekvadorju označuje za političnega. Foto: EPA

Kot je iz obveščenih virov izvedela francoska tiskovna agencija AFP, je Correa prošnjo za azil vložil 25. junija. Pristojne oblasti njegovo prošnjo obravnavajo od avgusta.

Levo usmerjeni nekdanji ekonomist Correa je bil predsednik Ekvadorja med letoma 2007 in 2017. V sredo je ekvadorski sodnik zahteval, da se vrne domov, da bi mu sodili, ker naj bi naročil ugrabitev nekdanjega opozicijskega poslanca Fernanda Balde v Kolumbiji leta 2012. V kolumbijskem glavnem mestu Bogota so Baldo, ki je zaradi političnega preganjanja živel v izgnanstvu, neznanci prisilno stlačili v avtomobil, da bi ga prepeljali v Ekvador, a ga je kmalu rešila kolumbijska policija.

Correa vztraja, da je nedolžen. V pogovoru za AFP je dejal, da gre za politični pregon novih oblasti v državi in zdajšnjega predsednika Lenina Morena.

Iz domnevne bojazni, da v domovini ne bi bil deležen pravičnega sojenja, je 55-letni politik v Belgiji zaprosil za azil, še preden so oblasti zanj julija izdale mednarodni zaporni nalog, še navaja AFP.

Correa živi v Belgiji, saj ima njegova žena belgijsko državljanstvo, tam pa je tudi študiral.